Ako sumnjate da neko neovlašćeno koristi vaš Wifi Internet, proverite ko je sve priključen na vašu mrežu. U Windows-u 7 kliknite na Start i ukucajte u Search polje komandu “cmd” a zatim pritisnite Enter. Dobićete DOS prozor u kojem otkucajte ipconfig i Enter i pročitajte broj pod stavkom Default gateway. Treba da bude nešto slično ovome:

192.168.1.1

To je adresa vašeg rutera, kojem ćemo sada da pristupimo.

Otvorite neki pretraživač (Firefox, Chrome, Internet Explorer) i u polje gde kucate adresu, upišite broj koji ste malo pre videli, sa sve tačkama (osim iza poslednjeg broja). Pritiskom na Enter otvoriće se stranica za pristup ruteru. Ukucajte korisničko ime admin i šifru admin. Ako to ne uspe, probajte samo admin korisničko ime bez šifre, ili šifru 1111, 1234. Ako neće, probajte da nađete na internetu podatke za pristup tačno tom ruteru, jer recimo, šifra za Telekom MTS ruter je ztonpk.

Kada ste ušli u podešavanje rutera, nađite stranicu Wifi a zatim Wifi statistics. Pogledajte koliko ima priključenih računara i uređaja. Ako neke od njih ne prepoznajete ili ih ima više nego što bi trebalo, potrebno je da promenite šifru za pristup. Kliknite na Wireless security, podesite zaštitu na WPA2 i promenite šifru.

OBAVEZNO upišite tu šifru na papir i zalepite sa donje strane rutera, jer ljudi često zaborave šifru, iako se kunu da ne mogu da je zaborave. Ako imate opciju WPS ili QSS za priključivanje štampača i ostalih uređaja bez šifre, isključite je, jer se relativno lako provaljuje.

Naziv mreže ne treba da bude nešto što bi lako identifikovalo vlasnika, pa uvek smislite neko ime tako da otežate posao “provalnicima”.

Kad ste sve podesili, nađite Administration, Management ili nešto slično, sačuvajte izmene i kliknite na reboot. Posle restarta rutera, dobićete novu mrežu sa novom šifrom i bez nezvanih gostiju.

Ne zaboravite da izbrišete upamćenu mrežu jer ste promenili šifru, a glupi softver i dalje pokušava da se poveže sa starom i ne nudi vam opciju da ukucate drugu šifru. Evo kako da to uradite. Kliknite na Start, ukucajte wireless a zatim kliknite na Manage Wireless Networks. Uklonite vašu mrežu sa spiska i ponovo se povežite sa novom šifrom.

Sada ćete imati maksimalnu brzinu Internet paketa i niko neće moći da vršlja po vašim računarima.

Sviđa vam se tekst? Podelite s prijateljima! Hvala.