Mnogi korisnici imaju problema sa slabim internetom preko wifi na laptopu ili računaru, pa ćemo ovde opisati kako pojačati wifi signal u stanu ili lokalu.

spor wifi - kako pojačati wifi signal

Osnovna stvar je da ustanovimo nekoliko parametara:

  • koja je brzina interneta koju plaćate provajderu
  • koja je wifi brzina vašeg bežičnog rutera
  • koja je brzina vašeg wifi adaptera ili kartice.

Ako plaćate npr. ADSL internet, maksimalna brzina je oko 40 Mbps (megabita u sekundi). Optički internet ide i preko 1000 Mbps, pa ako vam treba jako brz internet, proverite da li imate mogućnosti za optiku.

Kako proveriti brzinu interneta?

Koji god internet da plaćate, treba proveriti da li to i dobijate. Povežite računar LAN kablom na internet port modema, jer je to najbrža veza sa njim. Otvorite u internet pretraživaču stranicu za test brzine interneta, kao što je Ookla Speed Test ili kucajte na Google: speed test i odmah testirajte. Najpreciznije možete proveriti brzinu interneta preko Ookla aplikacije, koju možete preuzeti sa interneta i instalirati. Uradite najmanje 2 testa sa odabranim optimalnim serverom (npr. Telekom Srbija ako njima plaćate internet) i dobićete neku maksimalnu brzinu preuzimanja (download) i slanja (upload) podataka.

Recimo da ste dobili download 38 Mbps i upload 18 Mbps. To se uklapa u ono što plaćate provajderu, pa možemo ići dalje. Ako ovde postoji velika razlika, problem je do veze sa provajderom ili računar ima neki problem i to nije tema ovog teksta. Možete pozvati provajdera i zamoliti ih da provere da li je problem do opreme.

Sledeći korak je da proverite brzinu interneta preko wifi adaptera ili kartice. Ako je brzina dosta manja od nominalne, probajte da reinstalirate uravljački program (driver) za wifi adapter. Potražite među instaliranim uređajima wifi adapter i proverite datum izdavanja, a zatim potražite na sajtu proizvođača najnoviji softver. Dakle, desni klik na Start meni, a zatim Device manager.

drajver za wifi

Kucajte model wifi adaptera na Google i nađite na sajtu proizvođača najnoviju verziju.

Kada ste to završili, idemo da izmerimo signal od modema / rutera do računara. Postavite računar tamo gde ga obično koristite. Kliknite na ikonicu wifi signala desno dole pored sata. Postavite strelicu miša na naziv vašeg wifi i pročitajte koja je jačina signala. Idealno je ako je signal odličan (excellent), odnosno da su upaljeni svi indikatori (obično 5 zelenih stepenika).

wifi signal

Uzrok za slab signal može biti prevelika udaljenost od wifi rutera, slaba antena na ruteru ili računaru. Ako je antena na ruteru kraća od 10 cm, potrebno ga je zameniti. Dobar ruter treba da ima najmanje 2 antene od 5 dB (decibela). Najbolje ako možete uzeti 2.4 / 5 GHz ruter sa 4 antene po 10-ak cm, jer ćete imati dobar signal i na drugom kraju stana ili kroz više zidova. Ako uzmete samo 5 GHz ruter, neki uređaji kao što su wifi štampači, neće moći da rade preko njega.

Ako imate laptop, obično su antene dovoljno dobre za „hvatanje“ signala i daleko od rutera i tu ništa ne treba menjati. Eventualno, ako je svuda loš signal, možete kupiti USB wifi adapter. Ako već imate ovakav adapter, pitanje je kvaliteta i kakve mogućnosti ima.

Kako odabrati dobar USB wifi adapter i pojačati wifi signal?

Dobar USB wifi adapter treba da ima podršku za 5 GHz, jer je ovaj signal mnogo bolji i brži od starog 2.4 GHz. Dakle, adapter mora imati podršku za 802.11 a/c/n standard. Više o tome pročitajte na internetu, za sada će biti dovoljna ova informacija.

wifi standardi a c n

Mikro USB wifi adapteri koji jedva vire iz USB porta ne valjaju ni za šta osim ako ne sedite na dva metra od rutera. Dobar USB wifi adapter mora imati veliku antenu dužine oko 10-12 cm. Najbolje ako još ima i postoje, tako da možete priključiti USB kabl pozadi u desktop računar i držati wifi na stolu gde je bolji signal.

Sad kad imate dobru opremu, možete testirati kakva je brzina wifi. Uradite proveru brzine interneta kao što je prethodno opisano i nadamo se da ćete dobiti punu brzinu koju plaćate. Ukoliko imate bilo kakvih problema, možete doneti računar u naš servis računara da proverimo da li je do njega ili nečeg drugog i rešimo na najbolji mogući način.

Takođe, kod nas možete kupiti kvalitetan USB wifi adapter ili bilo šta od računarske opreme i nikad nećete napraviti grešku, jer se dobro razumemo u to što prodajemo i uopšte nemamo u ponudi bezvezne komponente. To ne znači da prodajemo samo skupe komponente, već isključivo robu sa najboljim odnosom cene i kvaliteta.

Smatramo da korisnik ne mora da se razume u hardver i softver, nego da ima pouzdani servis koji će odabrati najbolju opciju prema potrebama korisnika.

Leave Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *