Kolekcija “najbolji besplatni programi” sadrži odabrane alate i programe opšte namene, koje koristimo i želimo da podelimo sa vama. Sa ovim programima možete uraditi tako reći sve, privatno ili poslovno i nema potrebe da bilo šta plaćate. Besplatni programi koje smo izlistali ne sadrže viruse, pa ih možete slobodno instalirati.

najbolji besplatni programi

AnyDesk – besplatan program za daljinsku podršku

7zip – rad za zip, rar, 7zip arhivama (skinite sa drugog linka 64bit exe)

Opera browser – ubedljivo najbolji program za pregled web sajtova

Avast antivirus – najbolji besplatan antivirus program

OpenOffice – besplatan office paket koji zamenjuje Microsoft Office

Paint.Net – odličan besplatan program za brzu obradu fotografija

BS Player – jedan od najboljih video /audio player programa

Foxit Reader – najbolji besplatan PDF program, zamena za Acrobat reader

Thunderbird – besplatan program email, zamena za glomazni Outlook

Total Commander – neprikosnoven program za rad sa fajlovima, tako reći obavezan alat

TeamViewer – daljinska podrška (preuzmite Quick Support)

HD Sentinel – brza provera ispravnosti hard diska i SSD

HW Monitor – provera temperatura u računaru, ispravnosti baterija itd.

OBS Studio – odličan besplatan program za snimanje ekrana u video fajl

Softonic.com – razni besplatni i komercijalni programi, nema virusa


Komercijalni ili besplatni programi?

Za većinu korisnika računara obično su dovoljni i besplatni programi koje ovde predstavljamo. Ako ste navikli na neke od komercijalnih paketa, nećemo vas odvraćati od kupovine. Microsoft Office je odličan paket programa, ali je sistem naplate vrlo kvaran i smislio ga je Bil Gejts. Od nedavno možete samo da iznajmite Microsoft Office 365 na neki period, odnosno nemate softver u svom vlasništvu. Ako imate više računara u firmi, trošak za Office paket je možda prevelik, a praktično ne postoji ništa što ne možete uraditi u OpenOffice ili Kingsoft Office. Odlučite sami.

Adobe Photoshop je standard u obradi fotografije i ne postoji bolji program. Ali, cena je prilično visoka, čak i za ličnu upotrebu. Ako je potrebno da uradite osnovne manipulacije na slikama – povećanje, smanjenje, isecanje, rotiranje, slojevi, tekst, crtanje i slično, sve možete uraditi sa Paint.Net. Ceo ovaj sajt i svi sajtovi naših klijenata su rađeni pomoću Paint.Net.

Windows 10 je izuzetno loš operativni sistem, jer korisnik nema nikakvu kontrolu nad njim. Sve je posakrivano, a u pozadini radi bezbroj procesa koji usporavaju računar. Osim toga, Windows 10 veoma često zabrlja sam od sebe prilikom ažuriranja i mora se sve ponovo reinstalirati. Kad krenete negde i hoćete da ugasite laptop, on to ne dozvoljava jer hoće da uradi Update od pola sata ili sat. Ako ga palite posle dužeg vremena da nešto hitno završite, on sam krene na Update i ne možete ga prekinuti. Često se dešava i da krene da radi Update BIOS-a i onda bukvalno uništi laptop, jer to može rešiti samo servis na programatoru. Win10 je glomazan, pun rupa i špijunskih aplikacija.

Umesto Windows 10, ako nemate neke posebne programe, komotno možete koristiti neku od Linux verzija. Verovatno je najviše korisnički okrenut Ubuntu, ali je tu i Fedora, Mint i još neki. Slobodno isprobajte, nije komplikovano kao što mislite, samo je malo drugačije, pozitivno drugačije.

Korisno: instalacija sistema .