Popravka punjača je jedan od najčešćih poslova koje radimo u našem servisu laptopova. Obično je problem do kabla na punjaču koji se prekine od savijanja i više ne daje napon na konektoru. Ako se pritom prespoje žice plus i minus, dolazi do kvara elektronike punjača, koji često nije moguće popraviti. U tom slučaju se menja ceo punjač, a u ponudi imamo zamenske punjače i originalne punjače za laptop. Pored toga, obično imamo i polovne punjače za većinu laptopova.

Punjač za laptop

Kako utvrditi kvar punjača

Ako kvar punjača nije očigledan (kabal izgleda u redu, a lampica svetli ili je nema), treba prvo utvrditi da li je neispravan punjač ili laptop, jer se problem manifestuje praktično isto – laptop ne radi na punjaču. Zato ako niste sigurni šta je problem, najbolje da donesete laptop i punjač u servis, kako bismo na licu mesta utvrdili da šta je od toga neispravno. Za ovo nije potrebno da ostaje oprema u servisu.

Ako se utvrdi da punjač nema napon na konektoru ili prekida prilikom pomeranja, popravka punjača za laptop se obično svodi na zamenu kabla sa konektorom. Potrebno je rasklopiti punjač, odlemiti žice i izmeriti napon. Često je samo kabal u prekidu, a u tom slučaju radi se zamena kabla na punjaču. Kod univerzalnih punjača obično se rasklima nastavak (konektor) koji ide u laptop i tu ostaje samo da se nabavi negde isti takav deo ili jednostavnije da se zameni ceo DC kabal na punjaču.

Ukoliko je usled kratkog spoja izgorela elektronika punjača, možemo pokušati da ga popravimo, a to obično bude završeno sledećeg dana.

Ako je utvrđen kvar konektora na laptopu tako što laptop ne radi ni sa drugim punjačem, potrebna je popravka DC konektora na laptopu.


Zamena kabla na punjaču i popravka elektronike

kabl-punjaca

U ponudi imamo nove DC kablove za punjače većine proizvođača i vršimo zamenu kabla punjača u toku dana ili odmah ako imamo vremena. Punjači su uglavnom fabrički zalepljeni i nije ih moguće otvoriti bez vidljivih oštećenja, ali ona su minimalna. Punjač se rasklopi, odlemi se stari kabal, zalemi se novi, a zatim se kućište ponovo zalepi i učvrsti crnom izolir trakom. Svaki punjač mora da prođe test opterećenja, posle čega javljamo kupcu da može da dođe.

Imamo ili možemo da nabavimo DC kablove za HP, Asus, Toshiba, Dell, Lenovo, IBM, Sony, Samsung, Acer, Gateway i ostale brendove laptopova.

Ako je kabal punjača u redu, ide se na ispitivanje elektronskih komponenti punjača, vrši se zamena neispravnih i testira punjač pod opterećenjem. Ako je neispravan trafo, to obično znači da je izgoreo i ispravljački deo, pa je popravka neisplativa i takve popravke ne radimo, već nudimo polovne ili nove punjače.

Proverite pre dolaska da li imamo kablove ili punjače za Vaš model laptopa.