Instalacija sistema obično se radi ako se ne podiže sistem ili ne radi kako treba. Najčešći uzroci pada Windows 10 sistema su Update, virusi ili neispravan hard disk. Trenutno su najviše zastupljeni Windows 10, zatim Windows 7, a retko viđamo Windows XP, Vista ili Windows 8. Zadnjih nekoliko godina značajno je povećan udeo Linux-a.

Windows 10, Windows 7, Windows XP

Instalacija Windows 10, Windows 7 ili Windows XP?

Ako se pitate koji sistem da instalirate, skoro svaki serviser će vam reći iz iskustva: Windows 7 je neprevaziđen. U njemu rade i stariji programi i uređaji. Sve je logično raspoređeno, a korisnik ima potpunu kontrolu nad svim opcijama. Stabilan je i radi puno brže od Windows 10, a lako može i da se popravi u slučaju pada sistema.

Minimalni hardverski zahtevi koje preporučujemo za normalan rad Windows 7 64bit su 3 GB RAM i dvojezgarni procesor 1.66 GHz. Window 7 32bit radi solidno i sa 2 GB RAM i dual 1.3 GHz.

Ako imate stariji i sporiji računar, zadržite Windows XP ili kupite memoriju, brži procesor ili SSD disk.

Windows 8 je davno prevaziđen sistem, koji se pojavio na kratko, zgrozio svet i brzo je zamenjen novim. Ako imate Windows 8 koji ne radi baš sjajno, toplo preporučujemo nadogradnju.

Windows 10 se mnogo razlikuje od prethodnih verzija. Potrebno je mnogo živaca da ga koristite, ako ste se navikli na prethodne verzije. Sve je sakriveno i nepristupačno. Treba puno koraka da se dođe do mnogih opcija koje su ranije bile na dohvat ruke. Mnogi stariji uređaji i programi neće raditi. Pored toga, Windows 10 ima takva podešavanja da vas špijunira na svakom koraku i šalje privatne podatke u Microsoft, NSA itd.. Srećom, postoje zakrpe koje to rešavaju, ali masa korisnika ni ne zna koliko je transparentno njihovo korišćenje računara u Windows-u 10. Ukoliko brinete o svojoj privatnosti, donesite računar da ga zaštitimo.

Instalacija Windows-a

Instalacija sistema obuhvata testiranje računara, čuvanje podataka, reinstalaciju sistema, drajvera i osnovnog paketa besplatnih programa.

Prilikom instalacije, sistem se podešava tako da nema bespotrebnih pitanja, update-ova, toolbar-ova i slično. Na kraju podešavamo sistem tako da imate radno okruženje najsličnije onom kakvo je bilo pre instalacije, povezan na Internet i spreman za rad.

Da rezimiramo, instalacija Windows-a obuhvata:

 • testiranje hard diska
 • prebacivanje podataka na drugu particiju ili disk
 • instalaciju sistema
 • instalaciju drajvera za ugrađene uređaje
 • podešavanje sistema za maksimalne performanse
 • instalaciju antivirus programa
 • instalaciju osnovnih programa za obradu teksta, tabele, poštu, muziku, filmove, internet, pdf printer itd..

Besplatni programi koje instaliramo uz Windows:

 • Avast free (najbolji besplatan antivirus)
 • BS Player ili Media Player Classic (video i audio reprodukcija)
 • K-Lite codec pack (podrška za sve audio-video formate)
 • Open Office (tekst, tabele, prezentacije)
 • Ashampoo Burning Studio (snimanje CD-DVD diskova)
 • Firefox, Chrome ili Opera (internet pretraživači)
 • Foxit reader (PDF dokumenti, PDF štampač)
 • 7zip (besplatan program za ZIP, RAR, 7zip i ostale arhive)
 • Skype (internet komunikacija i telefoniranje).

Posle instalacije sistema, računar je spreman za svaku standardnu kućnu ili poslovnu upotrebu. Posebne programe instaliramo na zahtev klijenata.

Instalacija Linux Ubuntu, Fedora ili Mint

Linux je sistem koji je pandan Windows-u 10, lep je i jednostavan za upotrebu. Linux je veoma bezbedan i pouzdan sistem. Na Linux sistemu praktično nema virusa, usporavanja, ni padova sistema. Linux je besplatan, tako da ga bez problema možete instalirati u firmi, uz kompletan paket kancelarijskih programa koji rade sa fajlovima tipa Word, Excel, Powerpoint, itd..

Linux

Postoji mala razlika u načinu rada u Linux-u, ali se veoma brzo možete navići, posebno ako ste nov korisnik računara koji nije stigao da stekne naviku na Windows. Svi internet provajderi koriste Linux, što potvrđuje superiornost ovog tipa sistema.

Danas su među najboljim verzijama za kućnu upotrebu Linux Ubuntu, Fedora, Mint. Ako niste sigurni koji Linux bi instalirali, preporučujemo Ubuntu kao jednostavan, lep i pouzdan sistem, koji postoji i u verziji na srpskom jeziku. Možete birati neki od podržanih izgleda (tema, desktopa), od kojih su najpopularniji Gnome i KDE. Za Ubuntu je potreban najmanje dual core procesor sa 3 GB memorije.