U ovom tekstu saznaćete šta je Torrent, koji su najbolji torrent sajtovi 2023. godine i kako da se zaštitite od virusa i praćenja. Verovatno ste već pokušali da skinete neki film ili program sa Torrent mreže i naišli na gomilu problema. Mnogi nisu ni svesni kakvom se riziku izlažu korišćenjem Torrent-a, pa ćemo redom objasniti ono najvažnije.

torrent-download

Šta je torrent i zašto je rizičan?

Ukratko, Torrent je mreža za razmenu fajlova putem interneta. Torrent sajtovi su uglavnom zabranjeni jer se u njihovoj bazi nalaze većinom nelegalni programi, muzika i filmovi. Neke države podnose tužbe protiv vlasnika torrent sajtova i njihove korisnike ako ih koriste za nelegalne aktivnosti. Pored toga, obično se na ovim sajtovima nalazi i gomila virusa, pornografije i napadnih reklama. Novac zarađuju od reklama, ali ih koriste i hakeri da zaraze kompjutere širom sveta.

Torrent sajtovi su i veoma korisni. Tu možete pronaći npr. staru verziju nekog programa ili drajvera koji ne postoji nigde drugde, besplatne video kurseve, serije, igre, muziku i slično. Fajlovi se nalaze na računarima korisnika, a preuzimaju se paralelno sa više njih odjednom. Na taj način se opterećenje internet veze svodi na minimum. Provera delova se vrši u Torrent programu, pa možete biti veoma sigurni da ste preuzeli baš ono što ste kliknuli.

Najbolji Torrent sajtovi

Prvo spisak, a zatim uputstva za one kojima je to potrebno. Prema našoj detaljnoj analizi, ovo su najbolji torrent sajtovi 2023. godine.

1337x.to (https://1337x.to) – jednostavan i pouzdan torrent sajt, ima puno reklama ali je prilično bezbedan i uređen. Zbog svoje jednostavnosti i kvalitetnog sadržaja osvojio je mesto broj 1. Pažnja! Kada kliknete prvih nekoliko puta na link, otvoriće se reklame, zatvorite ih i kliknite sve dok se ne otvori ono što ste tražili.

Najbolji torrent sajt, 1337x.to

The Pirate Bay (www.thepiratebay.org) – već duži niz godina jedan od najboljih pretraživača Torrent fajlova. Jednostavan interfejs, veliki izbor fajlova. Iskaču reklame, instalirajte adBlock plus ili Opera browser.

KickAss Torrents (www.kat.co/new) – jedan od najboljih torrent sajtova sa dugom tradicijom, prilično bezbedan.

Torlock (www.torlock.com) – solidan torrent sajt, ali ima virusa, pa ovaj sajt ne preporučujemo manje iskusnim korisnicima.

ExtraTorrents (www.extratorrent.si) – sortirani najpopularniji fajlovi po grupama – filmovi, muzika, programi, uputstva itd.. Pregledan i lak za upotrebu. Ima virusa!

Zaštita od virusa i praćenja

Prvo i osnovno pravilo korišćenja Torrent-a je zaštita od virusa. Instalirajte jedan od najboljih besplatnih antivirusa, Avast antivirus.

Avast antivirus

Važne podatke redovno kopirajte na drugi uređaj, jer nikad ne znate kad može upasti virus i sve ih uništiti. Pogledajte tekst Kako se pravi backup podataka.

Sledeća bitna stvar je bezbedan internet pretraživač sa free VPN i block pop-up opcijom, a jedan od najboljih je Opera browser. Ne samo što je brz i bezbedan, već je oduvek imao najnaprednije opcije koje i danas kopiraju svi ostali.

Opera browser

Pre nego što otvorite neki Torrent sajt ili bilo šta što ne želite da iko prati, uključite opciju VPN. Ona se se nalazi levo ispred URL polja, samo kliknite i potvrdite.

Na kraju, potreban vam je Torrent program, a preporučujemo BitTorrent ili uTorrent. Postoje i online verzije, ali je svakako bolje instalirati program u računar. Podesite ga da čuva fajlove na D particiji (npr. D:\Torrents), tako da veliki fajlovi ne bi gušili sistemsku particiju.

Najbolji Torrent program, BitTorrent
Kako se koristi torrent?

Odaberite neki od ponuđenih najboljih Torrent sajtova za 2023. godinu i potražite fajl koji Vas zanima. Dobićete spisak fajlova sa svim bitnim podacima, kao što su verzija, veličina, broj torrent servera i link.

NIKADA ne klikćite na prozore koji se sami otvaraju, šta god pisalo!

Ponekad može da se pojavi prozor u kojem piše da nedostaje neki program, upozorenje da imate viruse, da vam je spor kompjuter itd..

Ukucajte naziv fajla i dobićete spisak raspoloživih. Prema nazivu torrent-a pokušajte da prepoznate da li je to ono što Vam treba. Zatim, ako je fajl previše mali, verovatno je u pitanju virus. Pogledajte prvih nekoliko i koristite logiku da svi koji bitno odudaraju od većine nisu ispravni.

torrent
Kliknite na sliku za uvećanje.

Pogledajte koliko ima Peer-ova, odnosno računara koji imaju isti fajl u razmeni. Leech-eri su oni koji samo skidaju fajlove, a ne dozvoljavaju razmenu, pa se smatraju zagađivačima. Što je više Seed, a manje Leech, to je brži prenos. Preporuka je da posle preuzimanja ostavite fajl u razmeni radi solidarnosti sa ostalim korisnicima.

Datum postavljanja je bitan, jer ako je neki fajl jako svež, postoji velika mogućnost da je u pitanju virus, koji još nije prijavljen i uklonjen. Fajl koji postoji više nedelja ili meseci, prilično je bezbedan.

Pogledajte komentare i vidite šta kažu oni koji su fajl već preuzeli, a simbol poverenja znači da je fajl postavio pouzdan izvor.

Magnet link služi za direktno preuzimanje od strane Torrent programa. Takođe možete sačuvati .torrent fajl u računaru, a zatim ga ručno dodati u Torrent.

Kad pokrenete preuzimanje, potrebno je da sačekate određeno vreme, zavisno od brzine interneta i kvaliteta torrent linka. Po završetku preuzimanja, skenirajte fajl na viruse i tek onda koristite. Ako je sve u redu, postavite komentar za druge korisnike.

Ako program ima keygen, crack i slično, antivirus program ga može izbrisati prilikom skeniranja. Najbolje je da napravite kopiju navedenih fajlova dok je isključen antivirus.

Sviđa Vam se tekst? Podelite ga s prijateljima, hvala!