Gubitak slike na ekranu ili zabrljana slika ukazuje na otkaz grafičkog čipa, pa se takvim slučajevima radi reballing čipova (prekuglavanje). Ovaj kvar nastaje usled neredovnog čišćenja laptopa i njegovog pregrevanja. Za godinu dana skupi se puno prašine u hladnjaku i cela ploča laptopa se pregreva. Ako ne reagujete na vreme, obično popucaju kontakti čipa ili pregori grafički čip ili čipset. U većini slučajeva samo popucaju kalajni kontakti na ploči, pa je moguća popravka i bez zamene samog čipa.

reballing

Izmerite temperaturu laptopa programom HW Monitor, CoreTemp ili SpeedFan, a prvo pustite da ide neki HD film bar 5 minuta. Za obične dual core čipove sve preko 75°C je znak da je potrebno čišćenje laptopa. Jači i3, i5, i7 procesori se više greju, pa ih treba čistiti ako pređu 85°C u kućnoj upotrebi. Obratite pažnju da ne zaklonite izduvnu granu laptopa.

Reballing i zamena čipova na profesionalnoj mašini

U našem laptop servisu od 2010. godine radimo reballing čipova na profesionalnoj digitalnoj infra-red mašini firme Quick. Ne radimo amatersko preduvavanje čipova duvaljkom, jer to oštećuje ploču i nema trajniji efekat.

reballing-zamena-cipova

Reballing čipa podrazumeva skidanje grafičkog čipa ili čipseta, posle čega se radi temeljno čišćenje kontakata na ploči i čipu. Zatim se postavljaju nove kalajne kuglice i lemi se čip na ploču. Ako je čip ispravan, laptop će posle ovoga raditi normalno. Ako i dalje nema slike, čip je neispravan i potrebna je zamena. Uz reballing čipova radi se čišćenje laptopa od prašine i stavlja se kvalitetna termalna pasta. Ako je potrebno, postavljamo i bakarne limove između čipa i kulera radi boljeg hlađenja.

Garancija na reballing je 3 meseca, na nov čip 6 meseci. To ne znači da će laptop raditi samo toliko, ali moramo se ograditi zbog korisnika koji i posle takve popravke ne održavaju laptopove.

Koristan link: http://www.xelart.com/zamena_cipova.php .