Popravka ili zamena DC konektora na laptopu je jedna od najčešćih usluga našeg laptop servisa. Često se DC konektor rasklima usled povlačenja kabla, pa je dovoljno da se preleme kontakti na ploči i učvrsti plastikom. U slučaju oštećenja DC konektora obavezno se vrši zamena.

popravka DC konektora, zamena DC konektora na laptopu

Velika greška korisnika laptopova je da ignorišu problem sa gubljenjem kontakta na DC konektoru i savijaju kabl dok ne nađu poziciju u kojoj laptop radi. Na mestu prekida javlja se varničenje, zatim pregrevanje konektora i ploče i na kraju progorevanje matične ploče. U takvim slučajevima popravka ploče nije moguća, već samo zamena. Zato je veoma važno da se uradi popravka DC konektora čim se primeti problem.

Kako utvrditi kvar DC konektora?

Ako se baterija puni samo dok je kabl punjača u određenom položaju ili se ne puni uopšte, odnosno laptop se ugasi čim se mrdne kabl, neispravan je DC konektor ili kabl punjača. Bez drugog punjača teško možete utvrditi da li je u pitanju problem sa DC konektorom ili priključkom na punjaču, jer je opis kvara isti. Svratite kod nas i naši serviseri će besplatno utvrditi šta je problem u ovom slučaju. Ako to radite sami, prvo izvadite bateriju, jer će se tako laptop odmah ugasiti ako je konektor neispravan, a vi mrdnete kabl.

Kada se utvrdi šta je problem, vrši se zamena DC konektora (ili popravka DC konektora). U svakom slučaju mora se rasklopiti ceo laptop i tom prilikom se obavezno vrši čišćenje laptopa od prašine i stavlja nova termalna pasta.

Postoji mnogo različitih vrsta DC konektora, pa je potrebno da otvorimo laptop da bi videli tačno koji deo je potreban. Ovaj posao obično rešavamo sledećeg dana ako imamo isti takav DC konektor, odnosno u roku od 2-3 dana ako moramo da ga nabavimo.

Korisni saveti

  • Izbegavajte kupovinu univerzalnih punjača koji imaju debeo i prav nastavak (4-5 cm) koji po principu poluge lomi konektor čim se malo pomeri. Najbolji su punjači koji imaju priključak pod uglom od 90 stepeni.
  • Prilikom prenošenja laptopa, obavezno izvadite priključak punjača iz laptopa, jer se vrlo lako može polomiti DC konektor u transportu.

Kako izgleda zamena DC konektora na jednom od najkomplikovanijih laptopova HP 450 G5, pogledajte na sledećem video snimku.