Zamena flet kabla ekrana radi se ako laptop gubi sliku ili se pojavljuju linije kada se pomera poklopac. Često može biti problem i do samog ekrana, pa je neophodno prvo uraditi dijagnostiku. LCD flet kabl (flat cable) je pljosnati snop tankih žica koji spaja ekran laptopa sa matičnom pločom. Služi da prenese sliku sa grafičkog čipa na ekran. Ovaj deo može da se ošteti usled čestog otvaranja i zatvaranja gornjeg poklopca i u tom slučaju potrebna je zamena flet kabla, jer je popravka teško izvodljiva i nepouzdana. Nijedan ozbiljan servis ne radi krpljenje flet kabla, jer to može napraviti problem na matičnoj ploči.

zamena-flet-kabla

Zamena flet kabla zahteva dosta pažnje i kompletno rasklapanje gornjeg i donjeg dela laptopa. Pre svega mora se otkačiti baterija, kako ne bi došlo do kratkog spoja. Flet kabl sam po sebi nije skup, ali zbog komplikovane procedure ovaj servis ne spada u jeftine. Ako se rasklapa ceo laptop, usput se radi gratis čišćenje laptopa od prašine, što je vrednost oko 20€.

Cena zamene flat kabla zavisi od tipa laptopa, pa je potrebno da donesete laptop na procenu. Okvirna cena navedena je na stranici cenovnik.

Što se tiče samih LCD flet kablova, u Srbiji ne postoji veliki izbor novih, jer svaki laptop ima različit kabl i uvoznici ih nabavljaju samo za najčešće prodavane modele. Iz tog razloga često se mora pribeći nabavci polovnog, koji je u najvećem broju slučajeva dobro rešenje. Nov flet kabl kog nema u Srbiji možete poručiti iz inostranstva uz naše instrukcije, a dotle raditi na eksternom monitoru.

Ako laptop stoji uglavnom na stolu i ne nosite ga često, nemojte ga sklapati bez potrebe. Flet kabl može izdržati samo određeni broj savijanja, posle čega nastaje prekid u nekoj od mnoštva žica.

Ne preporučujemo laptopove kojima se otvara ekran do 180 ili 360 stepeni, jer će nastati flet kabla mnogo ranije nego na ostalim modelima. Naravno, sve zavisi od načina upotrebe, pa ako malo vodite računa da ne naprežete previše poklopac, flet kabl može trajati zaista dugo.