Čišćenje laptopa i zamena termalne paste spada u redovno održavanje laptopa. Zavisno od upotrebe laptopa, čišćenje se radi na svakih 12-18 meseci. Ventilator prilikom rada laptopa uvlači prašinu, koja se vremenom nakupi na hladnjaku i dolazi do pregrevanja čipova i uređaja. To na kraju dovodi do teških kvarova matične ploče, pa i hard diska sa podacima.

Preuzmite besplatan program HW Monitor, otpakujte ga i pokrenite EXE fajl. Pustite film preko celog ekrana i posle 3-5 minuta moći ćete da očitate prosečnu temperaturu čipova (ne i maksimalnu). Ako prelazi 80˘C, čišćenje laptopa je potrebno uraditi što pre! Za procesore i5 ili i7 maksimalna temperatura ide i do 95°C.

hw-monitor

Procedura čišćenja kulera se najčešće sastoji u kompletnom rastavljanju laptopa, vađenju matične ploče i skidanju kulera. Zatim se sve lepo očisti od prašine, zameni se termalna pasta i sve se lepo vrati u prethodno stanje. Kod nekih laptopova je dovoljno samo otvoriti donji poklopac, a zatim rastaviti kuler, tako da je čišćenje kulera povoljnije.

Čišćenje laptopa od prašine

Zamena termalne paste uz čišćenje laptopa

Obavezno se radi zamena termalne paste, koja pomaže da se odvede toplota sa čipova, jer ona vremenom izgubi svojstva. Naravno, usput se očisti celo kućište laptopa, posle čega je spreman za najmanje godinu dana nesmetanog rada.

termalna-pasta

Većina servisa koristi najobičnije termalne paste koje su jeftine, ali imaju jako slabu termalnu provodljivost. Takve paste ne mogu da odvedu dovoljno toplote sa čipova i oni se pregrevaju i posle čišćenja. Za neke slabije procesore tipa Celeron i slično, takve paste mogu da posluže. Dual core Intel, i3+ procesori, nVidia i AMD grafički čipovi zahtevaju mnogo bolju pastu. Mi koristimo kvalitetnu termalnu pastu, koja značajno obara temperaturu čipova.

Cena čišćenja laptopa?

Cena čišćenja laptopa zavisi od toga da li laptop ima sa donje strane poklopac za lakši pristup kuleru ili se mora kompletno rastaviti. Skoro svi HP, Toshiba, Dell, Lenovo modeli se moraju potpuno rastaviti da bi se došlo do kulera. Otprilike je proračunato koliko treba vremena da se zaguše prorezi za izbacivanje toplote, pa samo toliko traje garancija. Laptop sigurno može da se zaštiti senzorom koji ga gasi na 90 stepeni. Ali, nijedan proizvođač to ne ugrađuje jer se laptopovi nikad ne bi kvarili usled pregrevanja.

Čišćenje laptop kulera kompresorom nikako ne preporučujemo!

ventilator-za-laptop

Povremeno nam korisnici donose laptopove koje su pokušali sami da očiste kompresorom, pri čemu potpuno blokiraju ventilator ili polome propeler. Posle nekoliko meseci prašina nije više samo prah, već se skupi kao parče sunđera i ne može se izbaciti produvavanjem. Kada se dune u kuler kompresorom, grudve ulepljene prašine uđu između propelera i potpuno ga blokiraju. Osim toga, u vazduhu kompresora postoji visok stepen vlage, pa možete tako uništiti laptop. Zbog svega ovoga, nikako ne preporučujemo produvavanje kulera kompresorom, jer tako samo možete napraviti štetu.

Reparacija ili zamena ventilatora

Ukoliko je i posle čišćenja prašine ventilator i dalje bučan ili se ne pokreće, potrebno je da se reparira ili zameni. Imamo na stanju ili možemo nabaviti ventilatore za većinu standardnih modela laptopova.

Popravka ventilatora se vrši tako što se potpuno rastavi i očisti osovina i ležište, a zatim se podmaže. Posle toga obično može da radi bez problema neodređeno dugo. Ako ipak popravka ventilatora ne pomogne, može se ugraditi novi, koji će trajati nekoliko godina. Mi uvek prvo predložimo popravku ventilatora, čime štedite 20-30€. U slučaju da se ponovi problem u garantnom roku, ne plaćate ponovo uslugu, već samo novi ventilator.

Zamena kulera na laptopu

Korisnici često u žargonu za ventilator kažu „kuler“, ali kuler je nešto sasvim drugo, što ipak ima veze sa hlađenjem laptopa. Kuler je metalni hladnjak, koji naleže na čipove i odvodi toplotu sa njih pomoću ventilatora.

hladnjak-kuler

Na slici možete videti bakarnu cev zavarenu za pločicu koja naleže na čip. Ona dalje odvodi toplotu do ventilatora, koji je izbacuje napolje. Na kuler se nanosi termalna pasta, koja služi da maksimalno popuni neravnine između čipa i kulera, kao i da što bolje odvodi toplotu sa samog čipa.

Veoma retko se desi da je potrebna zamena hladnjaka na laptopu. To se radi u slučajevima kad je nestručnim rasklapanjem oštećena cev u kojoj se nalazi fluid za odvođenje toplote. Tada je popravka skuplja, ali izvodljiva. Zato ne savetujemo korisnicima da sami rasklapaju laptopove, jer lako mogu oštetiti neki bitan deo. Čišćenje laptopa spada u redovno održavanje i produžava vek laptopu, pa se isplati godišnje dati nekih 20-ak evra za njegovo profesionalno čišćenje.