Evo nekoliko korisnih saveta kako odabrati dobar laptop, nov ili polovan. Na tržištu se nude jeftini laptopovi raznih proizvođača, koji su pravo smeće. Pomoći ćemo vam da ih prepoznate i izbegnete u širokom luku. Prvobitni tekst koji smo postavili 2019. godine odnosio se na tada aktuelne modele, a koje smo ostavili kao primer jer je suština ista. Osim Lenovo Ideapad 100 i 300 serije, jedna od najgorih serija laptopova je i Asus X553. Taj laptop i dalje važi kao primer lošeg laptopa.

Kako odabrati dobar laptop

Kakav laptop ne treba da kupite?

Laptop koji ima touchpad bez odvojenih tastera za levi i desni klik je potpuno neupotrebljiv, jer pointer leti po celom ekranu i nemoguće je koristiti laptop bez miša.

Procesor Intel Celeron je toliko slabih karakteristika da ga daleko nadmasuje Intel Pentium na 2 GHz iz 2005. godine ili neki prosečan telefon. Izbegavajte Celeron!!! Isto važi za AMD E seriju.

Laptop koji ima samo 2 USB porta i to samo sa jedne strane je neoprostiva greška proizvođača. Uvek gledajte da imate najmanje 3 USB porta i to raspoređena sa leve i desne strane.

Kućište koje je tanko i ima masku ekrana od samo 3-4mm često puca oko nosača šarki. Ne kupujte laptopove koji se odižu od podloge prilikom otvaranja poklopca, kao što su Dell Vostro.

Kućište laptopa

Svaki put kada otvarate laptop, naprežu se šarke i nosači u poklopcu, koji moraju da puknu pre ili kasnije. Mnogo ovakvih laptopova smo popravljali u garantnom roku jer kupci nisu mogli da ostvare reklamaciju zbog fizičkog oštećenja koje se ne priznaje. A u stvari, tehničko rešenje je jako loše.

Tastatura koja se ugiba prilikom kucanja ne valja i takav laptop će biti težak za korišćenje. Numerički deo treba biti odvojen od glavnog dela, a Enter mora biti veliki. Primer za lošu tastaturu je Asus Vivobook koji ima svetleću tastaturu, ali se slova ne vide iz ugla korisnika osim kada se ugasi osvetljenje.

Tastatura na laptopu Ausu Vivobook

Loše laptopove prave svi proizvođači – HP, Asus, Lenovo, Toshiba, Dell, Acer itd.. Ne postoji najbolji brend.

Laptop sa poklopcem koji se okreće za 360 stepeni je pod velikim fizičkim stresom. Velike su šanse da će se polomiti šarke, pa ako vam baš nije neophodan, izbegnite ovakve modele.

USB-C punjenje NIKAKO ne kupujte, jer je to namenjeno za telefone i skoro sigurno će se polomiti konektor u laptopu koji je veoma teško zameniti. Osim toga, punjači su jako skupi i to nemate svuda da nađete ako zaboravite svoj punjač.

Sve u svemu, nikako nemojte kupiti najjeftiniji laptop jer ćete samo baciti novac. Uvek je bolje dodati 50-100€ i kupiti mnogo bolji laptop, jer je to stvar koju kupujete da traje par godina. Prodavci su se dosetili kako da prodaju ove krševe, pa ih nude sa sistemom Windows 10, tako da po ceni izgleda kao da su kvalitetniji. Laptop bez 400€ nemojte uzimati u obzir, a ako idu sa sistemom, treba da kostaju oko 450-500€. Uvek je bolje kupiti polovan laptop oko 250€ nego najjeftiniji nov.

Kako odabrati dobar laptop u 2024

Puno je mesta gde možete pogrešiti, pa ćemo ovde navesti ono najvažnije i kako odabrati dobar laptop u 2024. godini.

Metalno kućište je za preporuku, jer se neće slomiti samo od sebe. Plastična kućišta pucaju lako, pa nema veze što je laptop jak po specifikaciji ako je u loše upakovan. Ako je ekran osetljiv na dodir, on je teži od običnog i lakše se lomi plastika, pa to imajte u vidu.

Procesor treba da bude Intel i3, i5 ili najmanje neki dual Pentium procesor preko 2 GHz (nikako Celeron ili AMD E i nikako sa početnom frekvencijom ispod 2 GHz).

USB portovi su veoma bitni za razne uređaje koje koristimo, pa laptop mora da ima najmanje 3 USB porta. Poželjno je da novi laptop ima USB-C port ali ne za punjenje, jer je veoma osetljiv i lomi se.

Memorija od 8 GB je dovoljna za većinu korisnika, ali ako radite sa velikim fajlovima ili puno otvorenih prozora, uzmite 16 GB. Laptop ne sme da ima integrisanu memoriju ili SSD na ploči!

Hard disk je zastarela tehnologija, ali je dobar za skladištenje veće količine podataka. Novi laptopovi idu sa SSD diskom, početnog kapaciteta 240 GB. Nije samo bitna brzina čitanja koja se jedina reklamira, već je bitnije i kojom brzinom se vrši upis na SSD. Upis treba da je najmanje 450 MB/s. Od brendova za hard diskove su se pokazali dobri Toshiba, Hitachi, Seagate (loši su WD), a od SSD dobri su Samsung, Intel, Hynix, Kingston, Silicon Power. Ne kupujte neke no-name SSD.

Touchpad mora imati fizički odvojene tastere, inače ne možete koristiti laptop u krilu, bez miša.

Grafika obavezno treba da bude Intel ako ne koristite 3D softver ili 3D igrice. Uzmite Nvidia ili AMD grafiku ako koristite zahtevan 3D softver ili igrice.

Tastatura mora biti čvrsta i da se ne ugiba, kao i da ima numerički deo ako kucate dosta brojeva u Excelu i slično.

Baterija je na svim novim laptopovima ugrađena i ne može se skinuti bez rasklapanja laptopa. To je loše, ali pošto nema izbora, nećemo dalje komentarisati.

Laptop mora imati poklopac za memoriju i SSD, tako da ga uvek možete pojačati.

Ekran nismo pominjali jer uglavnom idu standardni LED ekrani FHD rezolucije 1920×1080 tačaka. Izbegavajte laptopove sa tankim poklopcem i okvirom ekrana jer pucaju vrlo lako, a zamena je skupa.

To je ukratko ono najbitnije vezano za kupovinu novog laptopa, a ako imate pitanja, šaljite komentare i brzo ćemo vam odgovoriti.

Nabavka laptopa bez greške i stresa

Ako ne želite da se stresirate, kod nas možete kupiti kvalitetan laptop bez greške. Za razliku od velikih prodavnica gde prodavci nude skuplje modele zbog svog procenta zarade, mi ćemo pomoći da odaberete najbolji laptop prema vašim potrebama. Znamo tehničke detalje iz iskustva u servisiranju laptopova, što je neuporedivo bolje nego teorija iz časopisa i slično.

Kod nas možete pogledati koji su polovni laptopovi na stanju i odabrati nešto dobro sa garancijom.