Memorija za laptop ili desktop računar (RAM) je jedna od najbitnijih komponenti za brz rad sistema. Ako računar ima malo memorije, sistem je sam potroši i sporo otvara programe. Za normalan rad u Windows 7/10 ili Linux sistemu preporučujemo najmanje 4 GB memorije. Proverite koliko memorije koristi vaš sistem (desni klik na Taskbar, Start Task Manager, Performance).

Iskorišćenost memorije

Ako je iskorišćeno više od 50% memorije kada podignete sistem, treba dodati memoriju. Ukoliko je Vaš računar spor, ne mora da znači da je uzrok mala količina memorije. Često korisnici sami kupuju memoriju i razočaraju se što računar i dalje radi skoro isto. Prvo treba rešiti problem sa lošim sistemom (instalacija sistema), pa ako to ne pomogne, onda se ide na nadogradnju memorije.

Koliko memorije ima Vaš računar?

U bilo kom Windows sistemu kliknite desnim tasterom miša na My Computer (This PC), pa levim na Properties. Dobićete informaciju o procesoru i količini memorije.

kolicina-memorije

Ova informacija nekad nije tačno prikazana ako je sistem 32-bitni, a imate više od 3 GB RAM. Često grafika uzme od radne memorije neku količinu za svoje potrebe. Najtačnija informacija je ona koju dobijate čim uključite računar ili ulaskom u BIOS.

Koja vrsta memorije je potrebna?

Prilikom nabavke dodatne memorije (RAM), mora se obratiti pažnja na sledeće najbitnije razlike:

 • SODIMM je memorija za laptop računare
 • DIMM memorija je za desktop računare
 • aktuelan tip memorije je DDR4, DDR3, DDR3L i DDR2
 • kapacitet memorije ide od 1 do 64 GB
 • radni napon memorije.

Trenutno je najzastupljenija DDR3 ili DDR3L memorija, koja radi na većini računara proizvedenih do sredine 2017. godine. Noviji računari imaju DDR4 memoriju. Za laptop računare koristi se SODIMM memorija, koja je značajno manjih dimenzija od one za desktop računare. Za desktop računare koristi se DIMM memorija.

memorija-dimm-sodimm

Od ostalih razlika u RAM modulima najbitniji su brzina memorije, koja za DDR3 memoriju ide od 800 do 2133 MHz, kapacitet memorije (GB), kao i radni napon memorije od 1.5 V na DDR3 ili od 1.35 V na DDR3L. Za svaki računar može se naći na sajtu proizvođača koju memoriju podržava. Desktop računari obično imaju 2 ili 4 slota za RAM, dok laptopovi najčešće imaju 2 slota.

Nadogradnja memorije za laptop i desktop računare

Nadogradnja memorije se radi isključivo dok je računar isključen iz struje, a kod laptopa izvađena baterija i otkačen punjač!

Neki laptopovi imaju integrisanu memoriju na matičnoj ploči i jedan dodatni slot koji je možda već iskorišćen. Zato treba prvo proveriti stanje memorije i na osnovu toga odabrati rešenje. Preporučujemo da donesete računar u servis, kako ne biste kupili pogrešnu memoriju.

 • SODIMM i DIMM
 • DDR1 – 1 GB
 • DDR2 – 1 i 2 GB
 • DDR3 – 1, 2, 4 GB
 • DDR3L – 2 GB, 4 GB, 8 GB
 • DDR4 – 4, 8, 16, 32 GB

Za cenu memorija i trenutno stanje pozovite, jer se menja na dnevnom nivou. Garancija je od 6 meseci za polovnu, do 2 godine za novu memoriju.