Pored kapaciteta USB fleš memorija, najbitnija stavka je njihova brzina. Ako često kopirate nešto na USB fleš memoriju, veoma je važno da ona bude što brža. Ali, spremite se za iznenađenje – oznaka USB 3.0 nikako ne znači je automatski brža od običnog USB 2.0! Kako je to moguće?

Sve zavisi od tehnologije izrade, pa neke USB fleš memorije upisuju brzinom od svega 15 MB/s, što je u rangu USB 2.0 standarda. Zato je važno odabrati pravi USB flash.

Prvo da razjasnimo važnu stvar – USB 3.0 standard je u stvari isto što i USB 3.1 Gen 1. Ovaj standard podržava brzinu do 5 Gbit/s (gigabita), dok USB 3.1 Gen 2 podržava brzine do 10 Gbit/s.

Kako smo uradili test brzine USB fleš memorija?

Prvobitni tekst napisan je još 2019. godine sa USB fleš memorijama koje su tada bile na raspolaganju, pa ćemo samo povremeno ažurirati sadržaj novim uređajima. Testirali smo nekoliko najviše prodavanih USB fleš memorija – Kingston i Silicon Power i planiramo da dodamo i druge proizvođače. Za sada smo uradili test brzine sledećih USB memorija:

  • Kingston-DTSE9-16GB
  • SP-Blaze-B02-32GB-USB31-SP032GBUF3B02V1K
  • SP-Blaze-B05-16BG-SP016GBUF3B05V1D
  • Silicon Power Blaze-B25
  • Kingston Exodia 32GB
  • Kingston Kyson 32GB

U prvobitnoj verziji test brzine USB fleš memorija radili smo tako što smo kopirali istu količinu podataka više puta i napravili prosek. Od 2023. testiramo programom HD Tune Pro.

HD Tune, test brzine USB memorija i hard diskova

Svi testovi rađeni su na istom desktop računaru sledećih karakteristika: Intel Pentium quad core 2.4 GHz, 8 GB DDR3, SSD 256 GB, USB 3.2 port, Windows 7 pro 64 bita. Antivirus je bio isključen, kao i ostali nepotrebni procesi koji bi mogli da utiču na merenja. Isprobali smo više programa, ali nijedan ne daje uvek iste podatke, već se oni razlikuju i po 20%, što je mnogo. Najprecizniji je ručni test brzine kako smo ranije radili, ali može i ovako uz pravljenje proseka od nekoliko merenja.

Realna brzina USB fleš memorija

brzina usb fleš memorija

Na testovima iz 2019. godine ubedljivo je pobedio Silicon Power Blaze B05, pa ako uspete da ga nabavite, videćete šta znači brzina USB fleš memorija.

Kingston Exodia 32GB USB 3.2 Gen 1, čitanje 81MB/s, upis 20MB/s
Kingston Kyson 32GB USB 3.2 Gen 1, čitanje 153MB/s, upis 21MB/s.

Zanimljivo je da su na sajtu proizvođača USB fleš memorija Kingston u specifikaciji ovih modela navedeni veoma optimistični podaci o brzinama upisa i čitanja. Npr. za model Kyson brzina je čak do 200MB/s za čitanje i 60MB/s za upis, sa malom zvezdicom iznad, koja govori da to baš i nije realno. Upravo to smo i dokazali na testu. Jedno je šta navodi proizvođač, a drugo je realnost.