Popravka matičnih ploča obuhvata zamenu čipova, tranzistora, kondenzatora i ostalih komponenti. Posedujemo precizne lemilice, BGA mašinu i mikroskop, pa možemo uraditi i najfinije popravke.

Popravka matičnih ploča
Primer izrade vezica na pokidanoj matičnoj ploči.

Pre bilo kakve popravke matične ploče, potrebno je uraditi čišćenje i dijagnostiku računara. Korisnici često sami pretpostave da je neispravna matična ploča, a ispostavi se da je problem do BIOS-a. To je čip u kojem se nalazi program za upravljanje matičnom pločom i obično se može rešiti flešovanjem BIOS-a na programatoru. Matične ploče za laptop i desktop računare se bitno razlikuju, pa ćemo o svakoj vrsti posebno.

Popravka matične ploče na laptopu

Popravka matičnih ploča na laptopu je nekad i nemoguća ako je ploča polivena ili je progoreo sloj bakra usled kratkog spoja. Sve ostalo je uglavnom popravljivo.

Zamena kondenzatora na ploči laptopa.

Menjamo audio čipove, USB kontrolere, regulator punjenja baterije ili kontrolu ventilatora. Vršimo zamenu BGA čipova i reballing čipova. Pored toga, u popravku ploče spadaju i zamena DC konektora, zamena audio konektora, zamena USB konektora, zamena HDMI konektora itd..

Popravka matične ploče na desktopu

Najčešći kvarovi na matičnim pločama desktop računara su popucali kondenzatori, pregoreli FET-ovi i kvar čipseta.

Popucale kondenzatore možete i sami pronaći, jer im je gornja površina naduvena i vidi se kiselina koja je iscurela. Nemojte dirati prstima iscurele kondenzatore, jer sadrže opasne materije!

zamena kondenzatora na ploči

Zamena kondenzatora je relativno jednostavna za iskusnog servisera. Ovaj posao podrazumeva vađenje komponenti i same matične ploče. Posle čišćenja od prašine, vrši se zamena kondenzatora odgovarajućim po kapacitetu i voltaži. Ploča se testira pre sklapanja. Dešava se da nisu samo kondenzatori neispravni, već i neki FET, pa prvo to treba proveriti. Na kraju, računar se ponovo sklapa i testira.

Prednost popravke matičnih ploča je u tome što korisnik nastavlja tamo gde je stao, bez ikakvih promena. Ako se ploča menja, obično mora da se reinstalira i sistem, programi, pa posle sve to podesi kako je bilo. Zato preporučujemo prvo popravku matične ploče, pa tek onda zamenu.

Korisno u vezi popravke ploča.