Polomljene šarke, polomljen poklopac ili kućište laptopa su veoma česti kvarovi, pa je popravka kućišta jedna od najčešćih usluga koje radimo u poslednjih par godina. Svi proizvođači laptopova prave veoma loša kućišta koja pucaju sama od sebe, verovatno da bi se posle 2-3 godine morali kupiti novi laptopovi.

popravka-kucista

U 2024. godini najlošije napravljeni laptopovi su HP 250 G6-G9 kao i svi stariji G1-G5. Prati ih Lenovo Ideapad 1, Ideapad 3 i Ideapad V15, kao i stariji V131, G50 i slično. Tu je i skupi Lenovo Legion 5 na kojem pucaju nosači poklopca. Zatim katastrofalni DELL Vostro 3510-3530 i slični modeli koji se odižu od stola kad otvarate poklopac ekrana. Odmah za njima je i skupi Asus Ultrabook / Zenbook koji ima jako tanak poklopac, pa se šarke odvale jer nemaju na čemu da se drže. Da ne pričamo o očajnim X550 modelima. Obrukao se HP i sa svojim modelima HP 15 koji jako liče na HP 250 seriju. Acer takođe ima loše modele, ali u nešto manjem broju, možda i zato što je kod nas manje zastupljen.

Popravka donjeg dela kućišta laptopa

Popravka kućišta podrazumeva kompletno rasklapanje laptopa ako je lom u donjem delu ili palmrest-u (deo oko tastature). Tom prilikom, prvo se očisti laptop od prašine i zameni termalna pasta. Zatim se izrađuju novi nosači šarki i učvršćuju jakim dvokomponentnim lepkom, tako da budu jači nego fabrički. Na nekim laptopovima jednostavno nije moguće napraviti nove nosače ukoliko je ozbiljnije polomljen ili nedostaje deo, pa se u tom slučaju vrši zamena tog dela kućišta.

popravka-kucista

Na našem Instagram profilu možete pogledati jednu od ovakvih popravki kućišta i kako to na kraju izgleda: https://www.instagram.com/p/CaXsh8OM-4n/ .

Zamena šarki na laptopu

Šarke se čiste od prašine, malo se popuštaju i podmazuju da ne bi vršile prevelik pritisak na nosače u kućištu. Ako su polomljene šarke, tu nema šta da se popravlja, već se menjaju novim ili polovnim. Polovne se obavezno popuštaju Prilikom zamene šarke na laptopu, on se ceo rasklapa i čisti gratis od prašine.

Popravka poklopca na laptopu

Polomljen poklopac je veoma čest problem, čak i vrlo ozbiljan, iako možda ne izgleda tako. Korisnici često kažu kako im laptop radi, samo im je malo polomljen poklopac. Ali polomljen poklopac prouzrokuje kvar flet kabla, koji može spaliti matičnu ploču, a takođe, može se oštetiti ekran prilikom preklapanja ili otvaranja polomljenog poklopca. Tako da nemojte zanemarivati polomljen poklopac jer popravka može biti samo skuplja.

popravka-kucista

Popravka poklopca se sastoji u skidanju ekrana, izradi novih nosača i lepljenju eventualnih naprslina. Nekad nije potrebno rasklopiti ceo laptop da bi se popravio poklopac, pa je cena nešto niža.

Popravka kućišta laptopa, bilo da je u pitanju poklopac ili donja plastika i palmrest, zahteva 24h da se dobro osuši lepak, plus vreme dok stigne na red i završi, tako da ovaj servis nije moguće odraditi kvalitetno za manje od 2 radna dana u idealnim uslovima. Ali svakako možemo uzeti laptop u rad odmah kad ga donesete uz opciju hitan start.