Ponuda netbook računara je prilično velika, ali je samo mali broj modela zaista dobar i upotrebljiv. Prodaju se modeli sa premalim ekranima, presporim procesorima ili premalo memorije, pa ako se dobro ne raspitate, možete kupiti model koji nećete moći koristiti. Evo šta je potrebno da znate prilikom kupovine malog laptopa od 10.1, 11.6 ili 13.3 inča.

1. Netbook računari sa ekranom od 10.1 inč i rezolucijom od 1280×800 tačaka su najmanje što možemo preporučiti za bilo kakav rad. Sve ispod toga nije praktično jer je slika prilično sitna i većina sajtova ne može da se otvori normalno, nego su ispomerani i mora se stalno pomerati slika levo, desno. Realno upotrebljiv netbook je tek onaj sa ekranom od 11.6 inča i rezolucijom od 1366×768 tačaka. Na njemu možete raditi bukvalno sve kao i na laptopu standardne veličine. Ipak, laptopovi sa ekranima od 13.3 inča nisu mnogo veći fizički, ali su znatno komforniji za rad, veća je i tastatura pa svakako preporučujemo 13.3 inča kao prvu optimalnu veličinu ekrana koja je zaista upotrebljiva.

2. Baterija mora biti sa 6 ćelija kako bi trajala 4 i više sati, jer je poenta netbuka prenosivost i rad bez punjača.

3. Hard disk nije dobra opcija za netbook računar, jer se takav računar prenosi, tumba i udara u toku rada, a hard diskovi su jako osetljivi na udarce i mogu se pregrevati ako nije dobro rešeno hlađenje. Potrebno je da netbook ima standardno ugrađenu SSD karticu kapaciteta najmanje 64 GB ili, još bolje, hard disk 2.5 inča koji možete odmah zameniti SSD diskom proizvoljnog kapaciteta, koji se ne pregreva i nije osetljiv na udarce. Ako ostane klasičan hard disk unutra, skoro sigurno će se u nekom trenutku pokvariti!

4. Da bi netbook bio dovoljno brz, procesor treba da bude najmanje Atom sa 4 jezgra, preko 1.8 GHz i 1-2MB cache memorije. Preporučujemo Intel (ne Intel Celeron) sa 2 ili 4 jezgra, brzinom preko 2 GHz i 2 MB cache memorije.

5. Kapacitet memorije treba da bude najmanje 2 GB, poželjno 4 GB, kako bi bio brži rad na laptopu i duže trajanje baterije, jer se smanjuje potreba za učitavanjem sa hard diska koji mnogo troši struje. Proverite da li netbook ima 1 ili 2 slota za memoriju, zbog buduće nadogradnje.

6. Kućište mora biti jako i ne sme da se uvija ili da se odiže tastatura prilikom otvaranja i zatvaranja poklopca i slično. Poželjno je kupiti netbook koji ima metalno kućište, jer se neće pregrevati i biće otporno na udarce. Obratite pažnju da je ekran jako tanak, pa ako je poklopac od tanke plastike, vrlo lako ćete polomiti ekran.

7. Tastatura treba da ima izdignute tastere kao na velikom laptopu, jer oni fancy koji jedva vire iz laptopa nisu zgodni za rad i često ćete grešiti u kucanju. Tasteri takođe trebaju da su jaki, da se tastatura ne uvija ili odskače dok kucate po njoj. Još jedan razlog više da odaberete metalno kućište.

8. Touchpad treba da ima fizički odvojene tastere, jer ako su oni softverski dodeljeni na istoj površini za pomeranje pointera, potpuno su neupotrebljivi i trebaće vam dodatni miš, što nije zgodno ako ste na terenu. Naizgled nebitna stavka, ali od nje zavisi da li ćete uopšte moći da koristite netbook iz ruke ili na krilu, ili ćete morati da sednete za sto i koristite miša. Jedini izuzetak ne Mac, koji ima ovakav touchpad ali je dobro softverski rešeno pitanje tastera.

9. Priključci koji su danas aktuelni su HDMI, USB 3.0, pa pogledajte da li netbook ima tako nešto, jer ćete moći da odgledate neki film na velikom televizoru ili prenosite podatke mnogo brže neko sa starim tipom USB diskova. Proverite da li kući imate na monitoru HDMI ako želite da koristite netbook i kao desktop uz priključivanje na monitor, tastaturu i miša. I samo da napomenemo da postoji konverter sa HDMI na DVI koji ima većina monitora.

Preporučeni modeli netbook računara

Od modela koje preporučujemo je svakako neki Apple MacBook Air ako imate dovoljan fond, jer je zaista neprikosnoven što se tiče kvaliteta i poseduje otprilike sve ono dobro što smo ovde naveli. Od ostalih brendova nemamo generalnu preporuku, već treba potražiti modele prema specifikaciji koju smo naveli i sigurni smo da ćete odabrati dobar netbook.