Mnogo korisnika Windows 7 i 8 suočilo se sa istim problemom prilikom besplatne nadogradnje na Windows 10. Naizgled, jednostavna nadogradnja pretvorila se u potpuni haos – sistem se više ne podiže, a svi podaci su izbrisani! Šta se desilo?

Windows 10 previše često ne uspe da se nadogradi sa Windows-a 7 ili Windows-a 8, pa više ne može da se podigne sistem niti da se vrati na prethodni. Ako korisnik klikne na pogrešnu opciju, može dodatno izbrisati sve svoje dokumente. Neuspela nadogradnja obično ne zavisi od korisnika, osim ako nekako ne prekine nasilno instalaciju Windows-a 10. Ovo je greška u samoj proceduri instalacije, jer ako hardver nije 100% podržan ili ako nije ispravna neka komponenta (hard disk, memorija, procesor), može doći do pada sistema.

Podsetnik za Free Windows 10 Upgrade možete ukloniti iz System Tray-a pomoću programa GWX Control Panel.

Kako bezbedno instalirati Windows 10

Ako želite da pređete na Windows 10, preporučujemo da prvo sačuvate podatke na D particiji ili na eksternom disku, zatim izbrišete particije (osim naravno D), i na kraju instalirate čist Windows 10 sa DVD diska ili USB fleša. Ovo bi trebalo da prođe bez problema. Eventualno može se desiti da ne postoji neki upravljački program (driver) za uređaje koji su integrisani u laptopu ili na matičnoj ploči, ali to obično može da se reši instalacijom nekog osnovnog upravljačkog programa.

Windows 10 može se preuzeti sa sajta Microsoft.com besplatno do 29.7.2016.

Ako Vam Windows 7 radi dobro, nema potrebe da ga menjate, jer je to i dalje najbolji sistem. Windows 8 je druga priča, prilično je loš, ima puno grešaka, nije kompatibilan sa mnogim uređajima, sve je ispremeštano i potpuno nelogično za nekoga ko je koristio prethodni sistem.

Windows 10 vas špijunira

Windows 10 je tako podešen da špijunira praktično svaki vaš korak, zbog čega je veoma nepopularan kod većine ljudi koji ne žele da imaju u kući “velikog brata”. Na sreću postoji mogućnost da isključite špijunske opcije pomoću programa DWS Lite, kojeg možete preuzeti sa adrese http://dws.wzor.net/. Preporučujemo da ovo bude prvi korak posle instalacije ovog sistema.