Pokušali smo da saznamo SBB mail podešavanja za potrebe klijenta, ali ni posle razgovora sa 5 ljudi iz podrške, nismo dobili kvalitetan odgovor. Zato smo odlučili da sami pronađemo parametre za SBB email, sa kojima možete podesiti Outlook, Thunderbird ili bilo koji drugi program.

Na sajtu SBB-a postoji uputstvo za nekoliko email programa, ali sva su veoma površna i sa tim nije moguće podesiti program za poštu. Idemo redom. Ako već imate otvoren email nalog, nastavite od tačke 3.

1) Na sajtu Moj SBB ulogujte se pomoću registrovanog naloga, koji ne mora da bude i email na SBB-u (npr. nekimail@eunet.rs). Ako nemate ovaj podatak, pripremite vaš broj ugovora i pozovite SBB podršku. Kliknite na Internet, a zatim na E-mail.

sbb email podesavanja

2) Kliknite na Dodaj novi nalog. Unesite ime, prezime, email i dvaput istu lozinku. Obratite pažnju na grešku u programu (BUG)! Server će dozvoliti da unesete šifru koja sadrži znakove, npr. $, !, #, ali posle nećete moći da se prijavite preko email programa!

Pravljenje email naloga na sajtu Moj SBB

3) Slede SBB mail podešavanja za vaš omiljeni email program. Možemo preporučiti Thunderbird kao najpouzdaniji, ali možete koristiti i Outlook ili bilo koji drugi program. Napravite novi nalog tipa POP3 ako želite da pošta ostaje kod vas u računaru i na serveru. IMAP podešavanja su nešto drugačija i nećemo ih sada navoditi. Parametri koje treba da unesete u email program:

POP3: pop3.sbb.rs
Username: vašemail@sbb.rs
Port: 110
Security: None
Password: Normal (ili Unsecured)

SMTP: smtp.sbb.rs
Username: vašemail@sbb.rs
Port: 587
Security: STARTTLS
Password: Normal (ili Unsecured)

4) Ako ste podesili sve kao što je opisano, kliknite na prijem i slanje pošte, upišite jednom šifru i obeležite opciju da je program upamti ako želite.

To je sve! Neverovatno je da SBB podrška NEMA parametre servera za podešavanje pošte. Korisnici se moraju sami snalaziti ako im ne uspe automatsko podešavanje.

I mala napomena, bez uključene opcije SMTP Authentication možete slati poštu samo dok ste priključeni na SBB internet.