Nedavno nam je u servis stigao jedan Asus laptop iz serije ROG (Republic of Gamers) sa problemom pregrevanja i gašenja. Procesor je integrisani Intel i7, a grafika nVidia GTX950M. Odmah smo posumnjali na kuler i planirali da uradimo klasično čišćenje od prašine i zamenu termalne paste. Rasklopili smo laptop i nismo primetili puno zaprljan kuler, što je bilo prilično čudno, s obzirom da se laptop gasi čim se optereti.

Asus ROG problem

Skinuli smo kuler i imali šta da vidimo. Nosači koji drže kuler su bili otpali, čak 3 od 4! Ovo je velika sramota za Asus, pogotovo za ROG seriju, koja je skupa i poznata kao jedna od najboljih njihovih modela.

Skinuli smo i četvrti nosač da ne ispadne i on uskoro, očistili smo lemna mesta i zalemili nosače sa dosta kalaja, tako da ne mogu više da se pregreju i otpadnu.

Stavili smo kvalitetnu termalnu pastu, vratili kuler i kompletirali laptop. Zatim smo uradili najteže testove opterećenja uz konstantno praćenje parametara.

Maksimalna temperatura procesora je bila oko 81°C, a grafike 63°C. Posle pola sata testiranja, paljenja, gašenja računara, utvrdili smo da je sada sve u redu i da možemo predati klijentu završen laptop.

Ako i vi imate problema sa pregrevanjem laptopa, pa čak i ako je bio u nekom servisu na čišćenju, dođite da proverimo da li je kuler u redu.