Jedna od najvažnijih stvari za praćenje online nastave ili držanje časova online je dobra web kamera. Na tržištu ih ima puno, većina jeftinijih su lošeg kvaliteta, dok su kvalitetne poprilično skupe. Sredinu je teško naći, pogotovo ako se ne razumete u ovu oblast. Pripremili smo za Vas kratak vodič o tome šta je najvažnije kod izbora dobre web kamere.

web kamera

Cena web kamere je neopravdano visoka, pogotovo poznatih brendova, jer je to vrlo jednostavna tehnologija. U svakom telefonu starom 5 godina imamo bolju kameru. Zato nema potrebe kupovati najskuplju, već onu koja odlično radi to što vam je potrebno. Razliku novca možete iskoristiti za nešto drugo ili dati u dobrotvorne svrhe. Cena dobre web kamere kreće se između 25 i 50 eur.

Rezolucija web kamere za online nastavu treba da bude najmanje 1Mpix ili 1280 x 720 piksela, a svakako se preporučuje Full HD rezolucija 1920 x 1080 pix. Obratite pažnju, bitna je rezolucija videa, a ne fotografije.

Brzina snimanja treba da bude 25 do 30 slika u sekundi (fps, frames per second). Sve ispod toga je neupotrebljivo. Preko toga samo znači da možete imati usporen snimak.

Fokus kamere treba da bude automatski (autofocus), da ne biste morali stalno da razmišljate o oštrini slike kad se pomerate. Autofokus može nekad praviti problem ako se mnogo pomerate ili mašete rukama dok pričate, jer će stalno fokusirati sliku.

Ugao snimanja web kamere treba da bude oko 120 stepeni, što je dovoljno da ne ispadnete iz kadra ako se malo pomerite.

Priključak web kamere je uglavnom USB 2.0, a neke imaju i dodatni audio priključak. Svi desktop računari imaju priključak za mikrofon, ali ga nemaju svi laptopovi. Proverite ovo pre kupovine.

Dužina kabla kamere treba da bude najmanje 1.5m, u suprotnom ćete imati problema da je postavite na monitor ako vam je računar negde dalje ispod stola.

Nosač kamere treba da bude takav da može da se zakači za monitor ili da stoji samostalno na nekoj kutiji ili na stolu.

Mikrofon na web kameri je solidno rešenje ako nemate drugi, ali hoće da hvata i okolne zvukove ako nema opciju Sound cancellation. Za kvalitetan zvuk preporuka je da se kupi poseban mikrofon, koji se postavlja na sto ili se kači na majicu. Još bolji su mikrofoni na kvalitetnijim slušalicama za konferencijsku vezu.

Preporučena web kamera, Gembird

Sad kad smo naveli sve što je bitno za kupovinu web kamere, olakšaćemo vam kupovinu i predstaviti jednu od kamera koje ispunjavaju ove uslove. U pitanju je brend Gembird, koji pravi kvalitetnu i jeftinu dodatnu opremu za računare.

web kamera

1.3 Mpix, 1280x720pix @25fps

Autofokus, auto-balans boje

Automatska instalacija