Danas su u IT industriji najviše u upotrebi litijum-jonske baterije, pa je potrebno znati kako puniti bateriju za laptop. Korisnici su uglavnom naučili kako se formiraju i održavaju stare Nikl-Kadmijumske baterije, pa greškom to primenjuju i na novim baterijama. Pokušaćemo ovde da objasnimo kako se koriste litijumske baterije na pravi način, kako bi trajale maksimalno dugo uz što veći kapacitet.

Kako puniti bateriju za laptop

Punjenje Li-Ion baterija

Nove litijumske baterije su obično već napunjene do određenog kapaciteta i nije potrebno nikakvo formiranje baterija. Korisnici ih odmah bespotrebno isprazne do nule, jer je to bilo pravilo sa starim baterijama (Ni-Cd ili Ni-Mh). Vremena su se promenila, pa se sada nove Li-Ion baterije pune ako su ispod 60% kapaciteta. Ne postoji više pravilo da se baterije prazne kompletno i pune kompletno. Tako, ako imate novi mobilni telefon ili laptop, koristite ga onako kako Vam odgovara, samo izbegavajte da praznite bateriju ispod 40% i ne punite je do 100%.

Imajte na umu da često pražnjenje do nule i punjenje do 100% (formiranje baterije) znatno smanjuje vek baterije. Takođe treba znati i da je dobro uraditi jednom mesečno kalibraciju baterije, odnosno isprazniti je potpuno i napuniti je potpuno dok se ne koristi uređaj, tako da će uređaj preciznije pokazivati stanje baterije. Ovo možete primeniti npr. ako primetite da telefon pokazuje 80% stanje baterije, a onda odjednom opadne na 60%.

Osnovna pravila kako puniti bateriju za laptop da ima najbolje performanse i traje nanajduže:

  • Nemojte prazniti bateriju do nule
  • Punite bateriju uglavnom kad je kapacitet ispod 30%
  • Ako je moguće, isključite laptop dok se puni
  • Bateriju je nabolje držati napunjenu oko 80%
  • Ne ostavljajte laptop na punjaču preko noći bez potrebe.

Skladištenje Li-Ion baterije

Ako imate više baterija koje nećete koristiti nekoliko meseci, najbolje da ih napunite do 50% i čuvate na klimom hladjenom mestu bez vlage na temperaturi od oko 10°C. Dopunite je posle 3-4 meseca na 50%. Na ovaj način baterija neće izgubiti više od 1-3% kapaciteta godišnje. Već na sobnoj temperaturi od 20-25°C baterija će nepovratno izgubiti 5 i više procenata kapaciteta za godinu dana. Ako stoji napunjena do 100% na sobnoj temperaturi, može izgubiti i do 20% kapaciteta za samo 3 meseca.

Zaključak kako puniti bateriju za laptop

Litijumske baterije za laptop traju do 3-4 godine bez obzira kako ih koristite, ali će zadržati maksimalan kapacitet duže ukoliko ih budete koristili na pravilan način. Ipak, ne treba da budete rob baterijama, koristitie uređaje onako kako vam odgovara, možete nekad i isprazniti bateriju potpuno ili je ostaviti preko noći da se puni. Ali bar pokušajte da se pridržavate ovih jednostavnih pravila i uštedećete novac za baterije, a vaši uređaji će biti mnogo funkcionalniji i spremni za rad na duže staze.

Tekst preveden i prilagođen današnjim prilikama sa sajta icomputergeek.wordpress.com .

Kod nas možete kupiti kvalitetne baterije za laptop sa pouzdanom garancijom.