Kupovina polovnog laptopa je veoma rizična, jer nikad ne znate šta je ispod “haube”, da li je nešto krpljeno, da li je održavano i šta je tu ispravno. Često se ljudi zalete i kupe polovan laptop preko oglasa pri čemu je jedini faktor cena. Obično se posle nekoliko dana ili nedelja desi neki ozbiljan kvar, jer je prethodni vlasnik već imao nekih problema pa se rešio laptopa na vreme.

polovni laptopovi

Prilikom kupovine polovnog laptopa obavezno proverite hard disk i temperaturu procesora, jer ako tu postoje problemi, laptop neće dugo raditi. Evo kako da to ispitate.

Pronađite na Google i Instalirajte besplatan program HD Tune. Hard disk će čitati podatke sa cele površine diska, pa ako postoje oštećenja, on će ih pronaći. Postoji i program HDD Sentinel koji je jako dobar, ali ne može videti oštećenja u slučajevima kad padne laptop, jer je potrebno da glave naiđu na taj oštećeni deo da bi ga zapisale u svoju bazu kako bi programi mogli da ih detektuju. Za brzi test HDD Sentinel je dobar, ali ipak preporučujemo HD Tune kao mnogo pouzdaniji program.

Ako prođe test hard diska, pustite neki film u jačoj rezoluciji na Youtube ili sa hard diska, najmanje 2 minuta, ili ako to nije moguće, obeležite neki glomazan folder i pustite 7zip, Zip ili Rar da ga pakuje u arhivu. Takođe možete instalirati i program Orthos koji će opteretiti do 2 jezgra. Pokrenite odmah program HW Info ili neki sličan za merenje temperature. Posle 2-3 minuta temperatura ne sme da prelazi 80°C. Ako se laptop ugasi pod opterećenjem, to je siguran znak da se pregreva i mora da se čisti, što iziskuje dodatnih 20-ak evra u nekom od servisa, pa za toliko možete umanjiti cenu laptopa. Program HW Info može pokazati prilično tačno stanje baterije, pa ako je zdravlje (health) manji od 50%, smanjite cenu laptopa za vrednost baterije ili bar 30-40€.

Od ostalih stvari isprobajte tastaturu i to svaki taster ispritiskajte u Word-u, zatim proverite DVD da li čita DVD diskove jer oni sa oštećenim laserom čitaju samo CD. Takođe vidite da li je raskliman poklopac, jer to ukazuje na skori lom šarki i poklopca ekrana. Sve što ne izgleda normalno, proverite. Količina memorije nije bitna jer je uvek možete dodati.

Najbolje bi bilo da kupite polovan laptop u pouzdanom servisu laptopova, jer bi trebalo da je očišćen od prašine, reinstaliran sistem i bez problema. U našem servisu možete naći bar nekoliko različitih laptopova za prodaju od kojih su svi provereni i nema nikakvih skrivenih problema. Kupovina laptopa na buvljaku ili od nepoznatih osoba preko oglasa je kupovina mačke u džaku.

4 comments

 1. Semir -

  Pozdrav imam jedan problem kupio sam polovan laptop nedavno i sad mi se desilo da je izgubio mrezu i bezicnu i preko kabla

  • admin -

   Zdravo, ovakav simptom može da ukazuje na problem sa čipsetom, pogotovo ako laptop nije čišćen od prašine duže od godinu dana. Ako su drajveri i sistem u redu, treba pokušati sa zamenom wifi kartice, pa ako to ne pomogne, treba pogledati u kakvom je stanju ploča. Kod nas su wifi kartice 1.200 din sa zamenom ako ne mora da se rasklapa laptop, a ako je potrebna samo dijagnostika laptopa, cena je 1.200 din (inače ulazi u cenu popravke).

 2. milica -

  Pozdarv!
  Kupila sam polovni laptop hp 6730b pre neku nedelju i radio je normalno, medjutim vec koji dan primecujem da se jako greje na i desno od touchpada. Merila sam temperatre u raznim programima i krecu se od 35 do 48 C, al mi se cini da je taj deo bas dosta topliji ali ne znam ni sta se tamo nalazi ni kako da izmerim temperaturu. Laptop se ne gasi i vrlo je tih i brz. U speedfanu sam pokusala da pogledam rad ventilatora ali ih ne detektuje program. Ne znam da li je ikad ciscen, ne deluje mi da je otvaran ikad. Da li je moguce da kuleri nisu u funkciji? Imate li neku ideju sta bi moglo biti? Hvala

  • admin -

   Zdravo, proverite da li ventilator duva kad se uključi laptop ili kad se malo ugreje, mora da izbacuje topao vazduh. Možete probati da izmerite temperature sa programom HWInfo32, pustite neki video 2 minuta preko celog ekrana i pogledajte koja je najveća temperatura od svih na spisku. Ako je preko 80°C, sigurno je za čišćenje. Cena čišćenja je 2.500 din sa zamenom termalne paste, što se inače radi na godinu dana. Pozdrav!

Comments are closed.