Posle ulaska hakera u servere italijanske firme koja se bavi špijuniranjem i prodajom informacija, otkriveno je da je ova firma koristila Adobe Flash Player za špijuniranje pojedinaca i ustanova. Adobe je odmah reagovao i ispravio greške, ali su ponovo i ponovo otkrivani propusti, tako da se u ovom trenutku njihov proizvod Flash Player smatra potpuno nebezbednim. To znači da ako imate instaliran ovaj program ili dodatak za internet pregledač (plugin), izloženi ste hakerskom napadu i krađi informacija.

adobe flash player

Najbolje rešenje bi bilo da odmah zatvorite browser (Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari) i uklonite Flash Player iz sistema (Start, Control Panel, Remove/Uninstall, Adobe Flash Player, Remove/Uninstall). Ako imate Google Chrome, potrebno je da u URL adresu (tamo gde kucate lokaciju sajta) unesete “chrome:plugins” (bez navodnika) i potražite na stranici plugins ovaj dodatak (piše Flash Player), a zatim ga isključite (disable).

Većina sajtova će i dalje raditi i bez ovog dodatka, ali ako Vam je zaista potreban Flash za nešto, možete ga uključiti po potrebi, najbolje u Google Chrome-u na malo pre opisan način.

Ako Vam je to komplikovano, možete koristiti dodatke za browser: Noscript ili ScriptSafe.

Takođe, možete dodatno zaštititi sistem od Windows Vista do Windows 8.1 instalacijom bezbednosnih dodataka koji se zovu Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET), a koji možete preuzeti i instalirati sa Microsoft-ovog sajta.

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=43714

Ako već instalirate Adobe Flash Player, uklonite prethodni i instalirajte najnoviji, samo isključite opciju za besmisleni McAfee “antivirus” koji je probna verzija i ničemu ne služi. Adresa za Flash player sledi.

https://get.adobe.com/flashplayer/