Mnogi vlasnici laptopova HP DV6-6188 i sličnih modela imaju isti problem prilikom podizanja sistema, kada se Windows 7/64 bit naizgled ukoči na 30-50 sekundi na ekranu “Welcome”, ali posle nastavi dalje normalno. Svi nekako žurimo da što pre podignemo sistem kako bismo mogli nešto da radimo, pa ovo čekanje zaista iritira.

Dijagnostikom smo utvrdili da je laptop potpuno ispravan, reinstaliran je najnoviji drajver, ali je ponovo imao isti problem. Pogledali smo servise Windowsa i isključili neke koji bi mogli praviti problem. Na kraju smo došli do servisa koji je deo AMD drajvera za grafiku. Po isključivanju ovoga u MS Configuration panelu uspeli smo da rešimo problem, pa se sada sistem podiže mnogo brže.

Dakle, kliknite na Start, ukucajte “msconfig” (bez znakova navoda) i pritisnite Enter.

Na stranici Services pronaći ćete servis, odnosno program “AMD External Events Utility”. Kliknite na kvadratić ispred tog naziva da biste ga isključili, a zatim kliknite na OK i potvrdite restartovanje računara. Već prilikom sledećeg podizanja sistema primetićete da nema kočenja, čime ćete dobiti radnu površinu značajno brže. Interesantno je da na sajtu HP do dana pisanja članka ne postoji nikakvo rešenje za ovaj problem.