Otkako je Microsoft objavio da prestaje sa podrškom za čuveni Windows XP operativni sistem, koji od 2001.godine radi odlično na milionima kompjutera, mnogi su požurili da zaplaše korisnike i izvuku im pare za novi Windows 8. Trenutno (septembar 2014.) čak 28% računara na internetu radi pod sistemom Windows XP! Pomislite samo koliko je to potencijalnih kupaca i milijardi dolara za prelazak na novi sistem! To odgovara Microsoft-u, ali i svim proizvođačima računara i laptopova, tako da je ovo jedan vid zavere, da se korisnici naplaše i odu po novi kompjuter sa novim operativnim sistemom. Upravo ovaj tekst se kuca na Windows-u XP, što dovoljno govori o našem strahu da će ovo da propadne. 🙂

Glavni razlog koji se navodi za napuštanje sistema Windows XP je prestanak podrške, odnosno nadogradnje ovog sistema. To se provenstveno odnosi na bezbednosne zakrpe i sistemski antivirus (Microsoft Security Essentials). Preporučujemo da uklonite navedeni antivirus i instalirate besplatni Avast ili Baidu, čime ćete dobiti vrhunsku zaštitu protiv virusa i neće vam trebati Update za Windows XP.

Naravno, ako imate stariji Wndows XP SP1 ili SP2, skinite poslednju zakrpu sa nekog Torrent sajta. Proverite svoju verziju sistema: desni klik na My Computer, properties, pročitajte koja je verzija.

Sledeća stvar kojom se plaše korisnici su drajveri za uređaje. Svi uređaji koje imate će vam raditi i dalje, kao i većina novih, napravljenih do kraja 2014. godine. Tako ćete u svakom slučaju moći u narednih nekoliko godina da koristite bilo šta što kupite u skorije vreme, pa ni zbog toga ne treba žuriti sa prelaskom na noviji sistem.

Internet Explorer je stao u verziji 8 za Windows XP, ali ko to još koristi? Instalirajte Firefox ili Chrome i imaćete aktuelan browser još dugo, dugo.

Windows 8 zahteva jaku mašinu, potpuno je konfuzan za prelazak sa starog sistema, ne podržava starije uređaje i programe, zahteva znatno ulaganje u novcu i živcima.

Dakle, naš savet je da koristite XP dokle god vrši posao za vaše potrebe. Ne bacajte računar ili laptop samo zato što ne podržava Windows 8, iskoristite ga maksimalno. Prelazak na novi sistem i računar će svakako doći kad tad, ali za sada novac možete pametno usmeriti na neke mnogo važnije stvari od kompjutera i sistema.

Dopuna 12.10.2015.

Windows 8 se pokazao kao potpuni fijasko, kao što smo i predvideli, pa je Microsoft brže bolje napravio novi Windows 10 kojim je izašao u susret korisnicima po mnogim pitanjima. Ali ipak pričekajte, ni to nije dobar sistem, pa preporučujemo da se do daljnjeg držite Windows 7 kao trenutno najboljeg rešenja.