Danas se obično koristi po nekoliko različitih „pametnih“ uređaja kod kuće, na poslu ili na putu, i nekako nam sve to treba. Dok šetate po gradu, možda dobijete neku ideju koju zapišete u telefonu, na poslu napravite neki proračun na laptopu, na putu slikate kamerom, a onda morate to sve da prebacujete na desktop putem mejla, USB fleša, kartica i ko zna čega.

Cloud (Oblak) je ideja da se sinhronizuju podaci na svim uređajima, tako da možete da im pristupite gde god da se nalazite, nezavisno od vrste uređaja. Osim toga, na ovaj način čuvate svoje važne podatke na sigurnom mestu, u takozvanom „oblaku“, jer bilo kad može da se pokvari hard disk, da izgubite ili uništite telefon, tablet ili laptop.

google disk

Google Drive je najpopularniji cloud servis za sinhronizaciju podataka, možete ga koristiti na skoro svim operativnim sistemima i uređajima (osim Blackberry-ja), a trenutno ima 15 GB prostora za fajlove i ograničenje od 10GB za veličinu fajla. Potpuno je objedinjen sa ostalim Google aplikacijama, pa pogodan je za većinu korisnika. Glavna mana ovog programa je što ne može automatski da šalje slike npr. sa telefona čim se slikaju, nego to morate uraditi ručno, ali ih šalje u Google+ nalog, pa nisu na jednom mestu sa ostalim fajlovima.

onedrive

OneDrive (prethodno SkyDrive) je proizvod kompanije Microsoft, ali ne podržava Windows XP sistem pa je praktično neupotrebljiv na većini računara u svetu. Naravno, Microsoft na ovaj način insistira na kupovini novog Windows-a 8, što je u najmanju ruku bezobrazno. Podržava fajlove veličine do 2 GB i nudi 15 GB prostora. Moguće je koristiti ga na Windows 7+, Android, Mac i iOS uređajima. Odlična je povezanost među programima ove kompanije i namenjen je uglavnom onima koji imaju njihov operativni sistem.

drop box

DropBox je odličan cloud server koji nudi 2 GB prostora besplatno uz mogućnost dobijanja puno dodatnog prostora, nema ograničenje u veličini fajla, a podržava sve sisteme (Windows XP/7/8/Phone, Android, Mac OS, iOS, Linux i Blackberry). Nije toliko objedinjen sa ostalim programima kao Google Drive, ali je prilično dobra opcija ako ne želite da otvarate Google nalog.

Mnogi ne koriste Cloud servise jer su zabrinuti za bezbednost svojih podataka, pogotovo privatnih, za koje ne žele da ih bilo ko drugi vidi, kao što su poslovne tajne ili privatne slike. Svi ovi servisi garantuju neprobojnu 256-bitnu zaštitu, ali niko ne može zaštititi čoveka od greške. Tako možete ostaviti uključen Cloud na poslu, telefonu bez šifre za otključavanje itd., pa da neko pristupi svim Vašim podacima, ili da hakeri otkriju jednostavnu šifru tipa „ime deteta datum rođenja“. Takođe, niko ne garantuje da neki od tih servisa neće oboriti hakeri ili da ih neće pregledati obaveštajne službe. Svejedno, sve što ste ikada poslali preko telefona ili mejla, kopira se na neki tajni server, ali možemo živeti sa tim.

Ako ste ipak malo više zabrinuti za bezbednost svojih podataka, možete kupiti dodatni hard disk i čuvati na njemu svoje podatke van mreže, znatno komplikovanije i rizičnije po same podatke, ali mnogo privatnije.

Da zaključimo, svaki od ovih Cloud servisa ima svoje dobre i loše strane, odaberite neki koji najviše odgovara Vašim potrebama, uređajima i sistemima. U svakom slučaju Oblak je veoma korisna stvar iz više razloga, pa je svakako preporuka da olakšate sebi život i počnete da ga koristite, makar za stvari koje nisu od životnog značaja.