Cyber kriminalci su napravili do sada najjači virus, tačnije trojanac, koji šifruje podatke tipa DOC, PDF, DXF, XLS, JPG i slično i traži da se plati otključavanje. Ako i izbrišete virus, ne postoji šansa da se spasu podaci jer je kodiran sa 2048-bitnim ključem!

Virus dolazi kao dodatak u poruci od naizgled regularnog korisnika ili kompanije, obično kao PDF ili ZIP sličica. U stvari, to je maskiran EXE fajl, pa preporučujemo da ODMAH ako već to niste uradili, uključite da se vide tipovi fajlova (File Extension). To možete uraditi tako što otvorite My Computer pa u Tools – Options nađete View pa isključite opciju “Hide extensions for known file types”. Ipak, pazite šta otvarate, posebno ako ne poznajete pošiljaoca ili ako niste kliknuli na neko preuzimanje dok ste na nekoj stranici.

Zanimljivo je da je u decembru 2013. godine pronađen trag transakcijama vezanim za ovu pljačku u vrednosti od 27 miliona dolara, a plaćanje se vrši uglavnom u BitCoin-ima.

Kako se zaštititi od Cryptolocker virusa?

Pazite šta otvarate od pošte, ako vam pošiljalac nije poznat, a šalje neki fajl, bacite poruku. Ako neki vama poznati servis traži da popunite neki formular a da to niste tražili, takođe odbacite. Ako ste na nekom sajtu i krene preuzimanje fajla, prekinite ga ako je moguće ili zatvorite program. Instalirajte dobru antivirus zaštitu, npr. Avast antivirus ili proverite da li vam je antivirus u funkciji. Takođe, uradite arhivu podataka na drugi uređaj i isključite ga (npr. eksterni hard disk).