Ako ste pokušali da instalirate novi sistem Windows 7 koji ne može nikako da prođe prvi start, a radio je normalno u prethodnom sistemu, evo kako da rešite problem.

U servis nam je stigao stariji laptop Toshiba M40, na kojem je klijent pokušao da instalira Windows 7, a prethodno je imao Windows XP koji je radio bez problema. Pokušali smo na bilo koji način da podignemo sistem, ali to nije bilo moguće, stalno je krahirao uz BSOD (plavi ekran smrti) i grešku “classpnp.sys” i “stop: 0x0000007E“. Pokušali smo reinstalaciju sistema, podešavanje i nadogradnju BIOS-a i ništa nije pomoglo.

bsod classpnp.sys

Prebacili smo disk u drugi laptop i instalirali čist Windows 7, 32-bita, bez ikakvih drajvera i ugasili laptop. Vratili smo disk u klijentov laptop i podigli sistem. Čim je instalirao drajvere, tražio je restart, posle čega ponovo nije mogao da se podigne. Bili smo sigurni da je problem do nekog drajvera.

Podigli smo sistem sa opcijom “Last known good configuration” jer je sada imao automatsku tačku za povratak sistema. Posle automatske instalacije nekih drajvera, isključili smo neke sumnjive (network, USB kontrolere, audio, WiFi, Cardbus i još neke koji nisu kritični za rad sistema, a ostavili smo hard disk kontroler). Sistem se podigao normalno po prvi put. Sledilo je pravljenje System restore, uključivanje jednog po jednog drajvera i restart, sve dok sistem ponovo nije hteo da se podigne. Podigli smo ga ponovo pomoću vraćanja sistema u prethodno stanje i ostavili isključen drajver koji je pravio problem, a to je u našem slučaju bio Texas Instruments CardBus kontroler.

Na ovaj način možete otkriti koji drajver prouzrokuje krah sistema ako znate da je računar hardverski u redu. Drajvere koji nisu mnogo bitni, ne morate ni instalirati, jer ne podržava Windows 7/8/10 sve stare računare, pa morate napraviti neki kompromis ako zaista želite da imate noviji sistem.