Testirali smo kuler LC Power LC-CC-95 na ploči Gigabyte FM2+ sa procesorom AMD X4 860K. Ovaj procesor se prodaje u BOX varijanti sa kulerom koji je znatno slabiji nego što je to potrebno. Zbog toga, procesor se pregreva i prilikom običnog gledanja HD filmova. Umesto maksimalnih 72.4°C u konstantnom opterećenju, koliko piše u specifikaciji procesora, on ide i preko 100°C! Da li je ovo propust AMD-a ili možda namera da cena u startu bude što niža, ostaje nejasno. Uglavnom, preporučujemo korisnicima da obavezno nabave bolji kuler.

Procesor AMD X4 860K ima 4 jezgra i radi na 3.7 GHz, a maksimalna potrošnja je 95W. Pustili smo test opterećenja procesora Prime95 u trajanju od 2 minuta, pri spoljnoj temperaturi od 24°C i sa fabričkom termalnom pastom. Izmerili smo čak 98°C, posle čega smo prekinuli proces, da ne bi došlo do kvara procesora. Dakle, temperatura bi išla verovatno do 105°C ovim tempom.

LC Power LC-CC-95

Kao zamenu za fabrički kuler, odabrali smo LC Power LC-CC-95 kuler kao jeftino, a ipak kvalitetno rešenje poznavajući ovu kompaniju. Cena ovog kulera je svega oko 10€. Kuler ima TDP (Thermal Design Power) od 130W, pa sasvim odgovara maksimalnoj potrošnji procesora (95W).

Montaža kulera LC Power

Prilikom montaže naišli smo na problem. Kuler ima metalni deo koji se kači na plastični nosač kulera na ploči, ali veoma lako mogu da se pretegnu šrafovi i tako polomi plastični zub koji drži kuler. Zato budite veoma pažljivi sa pritezanjem šrafova, dovoljno je da blago okrećete šraf dok ne naiđete na otpor i onda stanite. Pogledajte sa strane da li je dobro nalegao i popravite ako je potrebno. Ako skidate kuler, obavezno proverite da li je ostala na svom mestu termalna pasta. Postavljen kuler treba da stoji kao na sledećoj slici, tako da izbacuje vazduh pozadi, gde ga prihvata dodatni ventilator 12 cm i šalje napolje.

montaža kulera LC Power

Testiranje računara sa kulerom LC Power

Test smo radili programom Prime95, a kao monitoring smo koristili HW Monitor i Performance tab u Task Manager-u Windows-a 7. Posle 5 minuta opterećenja svih jezgara, dobili smo stabilnu maksimalnu temperaturu od 86°C.

Program HW Monitor je pogrešno pokazao brzinu rada dva jezgra, ali smo proverili u Task Manager-u, sva 4 jezgra su bila maksimalno opterećena.

zauzeće procesora

Testiranje smo završili tako što smo pustili nekoliko jačih igrica i izmerili temperature. Koliko god smo opteretili procesor, nije nikada prešao 86°C sa kulerom LC Power LC CC 95, tako da možemo preporučiti ovaj kuler kao jeftino, a dobro rešenje. Jedina zamerka je način montaže, ali uz malo pažnje, to neće predstavljati problem.