U servis nam je stigao laptop sa oštećenom pločom, jer je korisnik sam pokušao da otkači internu bateriju i otkinuo konektor sa sve bakarnim vodovima. Pošto je ovo relativno čest slučaj, najbolje da ne pokušavate sami da otkačite bateriju sa konektora matične ploče ako nemate iskustva sa tim, jer možete napraviti ozbiljan problem i trošak.

Na prvoj slici se vidi kako izgleda pripremljena ploča sa zalemljenim tačkastim kontaktima (prva 3 odozgo), a zalemljena je i masa koja se bukvalno pocepala na pola.

dav

Zatim smo napravili nove vodove na samom konektoru, odgovarajuće dužine za svaki kontakt na ploči.

I na kraju smo postavili konektor na ploču i zalemili kontakte, stavili ispod njega tečnu plastiku i učvrstili okolo. Sada je konektor jači nego fabrički i kao što je očekivano, laptop radi! Puni bateriju i nema nikakvih problema.

zalemljen konektor baterije na ploči

Mali savet. Ako kupujete laptop, odaberite onaj na kojem može da se skine baterija bez rasklapanja laptopa i nećete imati ovakvih problema. Nećete morati da nosite laptop u servis da zamene bateriju i laptop će biti bezbedniji u slučaju kada bateriji prođe radni vek i naduje se, jer postoji mogućnost da uništi ploču laptopa, kao baterija na ovom Mac-u.