Testirali smo laptop Lenovo Ideapad 320 koji je trenutno aktuelan i prodaje se prilično dobro zbog niske cene. Ovde ćemo navesti bitne detalje vezane za ovaj laptop, kako biste mogli da lakše odlučite o kupovini.

Kućište

Lenovo Ideapad 320

Ovaj laptop dolazi u lepom plastičnom kućištu sa imitacijom metala u gornjem delu i oko tastature. Sa prednje strane se može videti da laptop radi samo putem male LED lampice na Power tasteru, tako da ne znate da li radi hard disk. Sa donje strane ima veliki poklopac, koji mora da se skine da biste dodali memorju ili čak promenili bateriju.

Lenovo donji poklopac

Sa desne strane nema nikakvih priključaka! Na nekim modelima ima ugrađen DVDRW sa desne strane, a negde je samo poklopac.

Lenovo Ideapad sa strane

Sa leve strane ima priključke 2x USB 3.1, USB C, čitač/pisač kartica, slušalice, HDMI, LAN, konektor napajanja, a osim toga i reset otvor, indikator uključenosti i indikator punjenja baterije.

Lenovo 320 leva strana
dav

Tastatura

Prvo što smo primetili je potpuno suludo mesto tastera za paljenje, koje se nalazi na numeričkom delu tastature, pa će se sigurno dešavati mnogo puta da u sred rada ugasite kompjuter! Prvo što treba da uradite je da u sistemu podesite da se ništa ne dešava kad se pritisne Power taster.

Tasteri numeričkog dela su odmah do glavnog dela tastature, pa je veoma teško koristiti strelice, Enter i ostale tastere. Ovo je katastrofalni raspored i primer kako tastatura ne treba da izgleda. Sam kvalitet izrade tastature je dobar.

Tačped

Tačped je prilično velik, multitouch (može se koristiti sa više prstiju), a velika zamerka je što nema fizički odvojene tastere za levi i desni klik, jer je ovo nemoguće koristiti.

Ekran

Kad smo kod ekrana, ugrađen je odličan mat ekran rezolucije 1366 x 768 tačaka.

Kamera

Kamera je standardne rezolucije 0.3 M tačaka i sa obe strane se nalazi po jedan mikrofon, tako da snima stereo zvuk. Tu je i lampica za indikaciju rada kamere.

Punjač

Punjač je poveći u sa bočnim stranicama u obliku kocke, 20V, 3.25A sa standardnim okruglim priključkom. S jedne strane je dobro što nema dodatnog naponskog kabla koji komplikuje stvari, ali može biti problem oko mesta na produžnom kablu. Generalno, punjač je prilično dobar.

Baterija

Baterija je ugrađena u kućište kao kod većine novih laptopova, što je katastrofalno, jer u slučaju curenja baterije to nećete znati dok ne eksplodira ili razvali kućište. Takođe, za običnu zamenu baterije morate ići u servis i ostavljati laptop. Nema ništa ni od jednostavne zamene hard diska ili dodavanja memorije. Izbegavajte ovakve laptopove!

Matična ploča

Zavirili smo ispod donjeg poklopca laptopa, gde vidimo 2 slota za memoriju, m.2 slot za SSD, a ima mesto i za hard disk ili SSD. Šarke deluju prilično slabašno, pa treba pažljivo otvarati laptop. To pogotovo važi posle godinu – dve korišćenja kada malo zariba osovina i onda je teže otvoriti poklopac pa dolazi do loma kućišta.

Lenovo 320 ploča

Sistem

Ovaj laptop podržava Windows 7/8/10. Instalirali smo za testiranje Windows 7, ali nije hteo da radi tačped, pa smo morali na drugom računaru da skidamo drajver sa Lenovo sajta, koji nam je za ovaj model ponudio Elan tačped, koji, kako se ispostavili, nije ugrađen! Zatim kopiranje na USB, podizanje Linux okruženja samo da bismo kopirali drajver, restart u Windows i drajver ne radi, jer smo tada utvrdili da je ugrađen Synaptics tačped. Velika Lenovo greška.

Posle instalacije sistema i podešavanja programa, sve se odjednom ukočilo i posle 5 minuta morali smo da isključimo laptop. Kada smo ga ponovo uključili, dobili smo poruku da je hard disk neispravan i nismo mogli da podignemo sistem. Podigli smo naš test sistem sa USB-a i videli da hard disk ima loše sektore, ali to nas ni malo nije iznenadilo kad smo videli da je u pitanju Western Digital (WD) disk. Oni već dugo vremena važe za ubedljivo najgore diskove na tržištu. Pogledali smo još jedan Lenovo 320, imao je takođe WD disk ali 500GB istog tipa LPCX. Verovatno je laptop korišćen u radnji i neko je možda zakačio laptop, tako da nikad ne uzimajte opremu koja je bila izložena u prodaji!

Takođe, ako vidite laptop koji ima WD disk, produžite dalje.

Zaključak

Iskreno, srećni smo što je laptop crkao prilikom instalacije, kako ne bi korisniku crkao sa sve podacima, a kada smo rekli kupcu naše mišljenje o ovom laptopu, odlučio je da ga zameni za drugi.

Ako ipak morate da se mučite sa ovim laptopom, naše saučešće.

Prednosti i mane

Dobro

dizajn

mat ekran

Loše

raspored tastera loš

kućište nepristupačno za bilo kakve izmene

samo 2 USB porta i to samo sa leve strane

tačped neupotrebljiv

WD diskovi su jako loši