Koji god laptop da imate stariji od 2 godine, važno je povremeno proveriti da li je možda naduvena baterija u laptopu. Vremenom baterija za laptop propada u zavisnosti od broja punjenja, pa u nekom trenutku krene da se naduvava. Ako ste primetili da je laptop nekako nabubrio, da se tasteri teže pritiskaju ili tačped ne reaguje, to je siguran znak da je naduvena baterija i to može biti opasno.

Ako ništa ne preduzmete, baterija će uništiti tastaturu, tačped, a ponekad i matičnu ploču. Dešava se čak i da se polomi ekran jer je tastatura odignuta i po pola centimetra. Najozbiljniji problem nije skupa popravka laptopa, već mogućnost da izbije požar. Ovo se ne može sprečiti, ali se može na vreme ustanoviti problem i rešiti sigurno povoljnije nego ako nastanu dodatni problemi. Nije bitno da li je baterija originalna ili zamenska, sve su potencijalno opasne i mogu se naduvati.

Da li se lako menja naduvena baterija u laptopu?

Bateriju na Macbook Pro, Macbook Air nije lako zameniti. Pogotvo ako je ona naduvena i prosto čeka da je dotaknete šrafcigerom i upali se. Unutra ima mnogo mogućnosti za grešku i ozbiljne kvarove ako niste iskusni u otvaranju Mac-a. Zato ne preporučujemo da to radite ako nemate iskustva. Gledanje YouTube snimka nije dovoljno da izbegnete greške. Isto važi za mnoge druge laptopove svih brendova. Više se ne prave spoljne baterije koje korisnik može sam lako zameniti.

Jedan od najtežih servisa je zamena baterije na Macbook Pro A1278, koja je zalepljena jakim lepkom za kućište, a ima 4 odvojena dela koja su povezana provodnicima. Baterija je mekana i veoma lako se cepa, što prouzrokuje kratak spoj i paljenje baterije. Zapaljenu bateriju nije lako ugasiti. Zato ovaj posao prepustite nama i produžite vek svom laptopu.

Koristni linkovi: zamena baterije na laptopu , korisni tekst o baterijama za laptop .