Prilikom održavanja računara svakodnevno se susrećemo sa potpuno zagušenim i usporenim programima za pregled internet stranica – Firefox, Chrome, Internet Explorer. Korisnici jednostavno kliknu na OK kad im nešto iskoči prilikom pregleda stranica i instaliraju razne dodatke, tačnije smetala (addons, toolbars). Najgori od svih su kradljivci početne strane (Home page hijack) i pretraživača (Search hijack).

toolbars addons plugins

Da je samo jedan takav program, pa u redu, ali ako ne pazite, vremenom se skupi toliko gluposti koje na kraju potpuno uguše Firefox, Chrome ili Internet Explorer, tako da ih nije moguće normalno koristiti. Kada otvorite program, prvo ide na neki Search koji izbacuje potpuno pogrešne rezultate, reklame itd.. Prozor programa je znatno umanjen raznim dodacima pa ga nije lako koristiti, sve se sporije učitava i jednostavno postaje previše komplikovano za upotrebu.

Kako se rešiti toolbar-ova, search engine-a i ostalih gluposti?

Prvo u Control Panel-u nađite Internet options, stranicu Advanced, zatim dugme Reset pa obavezno obeležite “Delete personal settings”. Pažnja! Ovim ćete izbrisati i upamćene šifre za sajtove i vratiti Internet Explorer na fabrička podešavanja.

Otvorite ponovo Internet options pa u delu Search dugme Settings. Kliknite redom na sve nepoznate, a zatim na Disable. U dnu iste strane obeležite opciju zabrane izmene pretraživača.

Na ovaj način ćete vratiti sva podešavanja IE kakva su bila posle instalacije sistema. Ostali programi tipa Firefox, Google Chrome, Opera moraju se posebno podesiti.

U Firefox-u je potrebno otvoriti Tools pa Addons, sa leve strane izabrati redom dodatke i sa spiska koji se otvori na desnoj strani isključiti ono što Vam ne treba (Disable ili Remove ili Never activate). Zatim kliknite desnim gore desno u polju za pretragu na strelicu “dole” i odaberite “Manage search engine”. Tu postavite npr. Google da bude glavni, a ostale izbrišite na Remove.

U programu Google Chrome imate u opcijama skroz dole prikaz naprednih opcija, gde se nalazi Reset na fabrička podešavanja. Takođe, podesite i Search engine slično kao u Firefox-u, odnosno postavite Google kao glavni a sve ostale izbrišite. Ostaje još da u spisku stranica koje se otvaraju prilikom podizanja Chrome-a, i tu upišite npr. www.google.rs.

To je to, treba i očistiti sistem od krša i virusa, ali to je tema koju ćemo posebno opisati.