LAN kablovi se koriste za povezivanje računara, rutera, štampača i druge kompjuterske opreme. Izrada LAN kablova po meri je najčešće potrebna prilikom umrežavanja računara i štampača u kancelarijama, u fazi kad je oprema već postavljena na svoje mesto. Tada često nastaje problem gde naći kabl od recimo 7 metara ili gde naći nekoliko mrežnih kablova potpuno različitih dužina.

I odmah da napomenemo, mi ne pravimo kablove na meru. Potražite npr. firmu Nebo ITS.

lan kablovi

Ovde ćemo govoriti uglavnom o unutrašnjim LAN kablovima i to UTP kablovima. UTP je skraćenica od „Unshielded Twisted Pair“, što znači neoklopljeni uvrnuti par žica. Najčešće se koriste LAN kablovi sa licnastom žicom za povezivanje računara i štampača sa ruterima, dok se u ugradnim instalacijama koristi pun presek kablova.

shema-lan-rj45

Prilikom izrade LAN kablova na metar treba imati u vidu da se za spoljne instalacije koristi potpuno drugačiji LAN kabl od onog koji se postavlja u kancelarijama i stanovima! Spoljni LAN kablovi su deblji, imaju pun presek i ne mogu se krimpovati sa običnim priključcima, već idu na posebne instalacione priključke.

Maksimalna preporučena dužina mrežnih kablova je 100m zbog gubitka signala usled raznih smetnji. LAN kablovi se prodaju u koturovima od 305 metara, tako da možete birati dužinu uz prihvatanje malo slabijeg protoka signala.

CAT5e i CAT6 LAN kablovi

UTP Cat 5e kablovi koriste se za standardno umrežavanje kancelarija. To su unapređeni Cat 5 kablovi. Podržavaju frekvencije oko 100 MHz i preporučuju se za brzine prenosa do 1 Gbit/s (~1000 Mbit/s).

UTP Cat 6 kablovi, kao i oklopljeni Cat 6a kablovi se koriste za brzine do 10 Gbit, podržavaju frekvencije od 250 MHz, odnosno Cat 6a do 500 MHz.

Ukoliko tek uvodite mrežu, najbolje da odmah ugradite CAT6 kablove zbog veće brzine protoka signala.

Korisni linkovi:

lifewire.com/what-is-an-ethernet-cable

LTK kontakt