LAN kablovi se koriste za povezivanje računara, rutera, štampača i druge kompjuterske opreme. Izrada LAN kablova po meri je najčešće potrebna prilikom umrežavanja računara i štampača u kancelarijama, u fazi kad je oprema već postavljena na svoje mesto. Tada često nastaje problem gde naći kabl od recimo 7 metara ili gde naći nekoliko mrežnih kablova potpuno različitih dužina.

izrada-lan-kabla

Ovde ćemo govoriti uglavnom o unutrašnjim LAN kablovima na meru, i to UTP kablovima. UTP je skraćenica od “Unshielded Twisted Pair”, što znači neoklopljeni uvrnuti par žica. Najčešće se koriste kablovi sa licnastom žicom za povezivanje računara i štampača sa ruterima, dok se u ugradnim instalacijama koristi pun presek kablova.

shema-lan-rj45

Prilikom izrade LAN kablova na metar treba imati u vidu da se za spoljne instalacije koristi potpuno drugačiji LAN kabl od onog koji se postavlja u kancelarijama i stanovima! Spoljni kablovi su deblji, imaju pun presek i ne mogu se krimpovati sa običnim priključcima, već idu na posebne instalacione priključke.

Izrada LAN kabla se radi po porudžbini, a potrebno je da prethodno uplatite dogovoreni iznos.

Izrađujemo LAN kablove dužine od 1 do 100 m, što je maksimalna preporučena dužina mrežnih kablova zbog gubitka signala usled raznih smetnji. Ukoliko Vam je potrebno i nekoliko metara više, nije problem, jer ih imamo u koturovima od 305 m.

UTP Cat 5e kablovi koriste se za standardno umrežavanje kancelarija. To su unapređeni Cat 5 kablovi. Podržavaju frekvencije oko 100 MHz i preporučuju se za brzine prenosa do 1 Gbit/s (~1000 Mbit/s).

UTP Cat 6 kablovi, kao i oklopljeni Cat 6a kablovi se koriste za brzine do 10 Gbit, podržavaju frekvencije od 250 MHz, odnosno Cat 6a do 500 MHz.

Korisni linkovi:

lifewire.com/what-is-an-ethernet-cable

LTK kontakt