Pandemija Korona virusa naterala nas je da poslovanje prebacimo na internet, pa su masovno počeli da se koriste online časovi preko Skype. Kada je u pitanju individualna nastava preko telefona ili računara, to sve lepo funkcioniše, ali šta se dešava kada imate 5 i više učenika?

Skype je odavno kupio Microsoft i povezao na svoje brze servere, ali u doba pandemije, odjednom se pojavilo na desetine miliona novih korisnika. Pri tome, većina ljudi bespotrebno koristi video pozive! To je dovelo do znatnog usporenja sistema, ali i mnogo veće zagušenje kod lokalnih provajdera kao što su Telekom, Telenor i Vip. Oni to jednostavno ne mogu da izdrže i dolazi do stalnih zastoja u komunikaciji i prekidanja veze. Takvi časovi online nisu prihvatljivi za onoga ko je platio nastavu.

Glasovni ili video online časovi preko Skype?

Video poziv troši i po nekoliko desetina puta više megabajta od poziva glasom. Ako imamo 10 korisnika, to je ozbiljna razlika u količini megabajta koji moraju da se obrade u realnom vremenu.

Drugi problem u video komunikaciji je slab internet. Za normalan video poziv potrebno je imati internet paket sa najmanje 2 Mbps brzine za slanje (upload speed). Preporučljivo je da to bude bar 5 Mbps.

speed test, saznajte brzinu interneta
Proverite brzinu interneta na sajtu www.speedtest.net, samo obezbedite da niko drugi ne koristi internet na telefonu i slično.

Kako poboljšati kvalitet Skype predavanja?

  • Zakažite čas i recite učenicima da vas pozovu kao glasovni poziv.
  • Kada uspostavite vezu sa bar jednim učenikom, uključite video poziv i svi će moći samo vas da gledaju, a njih ćete moći da čujete.
  • Ako je potrebno nešto da pokazujete na računaru, uključite deljenje ekrana, tako da vam čuju glas i vide ono što radite. Time ćete dodatno umanjiti potrošnju megabajta.

Na ovaj način imaćete odličnu vezu sa puno učenika koji pohađaju online nastavu preko Skype. Ako vam je potreban ozbiljniji sistem za online časove, preporučujemo Skype for Business.

Šta je potrebno od opreme za Skype?

Ukoliko koristite Skype na laptop računaru, imate praktično sve što je potrebno. Samo instalirajte program i odmah možete krenuti sa radom. Ako imate desktop računar, potrebno je imate mikrofon sa slušalicama ili običan mikrofon i zvučnike, kao i kvalitetnu web kameru.

oprema za Skype online časove

Svu potrebnu opremu za online časove možete kupiti kod nas. Pogledajte stranicu prodaja.

Ako imate problema sa računarom, možete ga doneti u servis da ga maksimalno ubrzamo optimizacijom sistema ili nadogradnjom.