Ako kupujete novi laptopa i ne želite da odaberete pogrešan, evo korisnih saveta kako kupiti dobar novi laptop. Na tržištu se nude jeftini laptopovi raznih proizvođača, koji su pravo smeće. Pomoći ćemo vam da ih prepoznate i izbegnete u širokom luku. Prvobitni tekst koji smo postavili 2019. godine se odnosio na tada aktuelne modele, a koje smo ostavili kao primer jer je suština ista. Osim Lenovo Ideapad 100 i 300 serije, jedna od najgorih serija laptopova je i Asus X5xx, a posebno X553. Taj laptop ćemo uzeti za primer.

Laptop Asus X553

Kakav laptop ne treba da kupite

Laptop koji ima touchpad bez odvojenih tastera za levi i desni klik je potpuno neupotrebljiv, jer pointer leti po celom ekranu i nemoguće je koristiti laptop bez miša.

Procesor Intel Celeron je toliko slabih karakteristika da ga daleko nadmasuje Intel Pentium na 2 GHz iz 2005. godine ili čak neki prosečan pametni telefon. Izbegavajte Celeron!!!

Laptop koji ima samo 2 USB porta i to samo sa jedne strane je neoprostiva greška proizvođača. Uvek gledajte da imate najmanje 3 USB porta i to raspoređena sa leve i desne strane.

Kućište koje je tanko i ima masku ekrana od samo 3-4mm često puca oko nosača šarki. Nikako ne kupujte laptopove koji se odižu od podloge prilikom otvaranja poklopca.

Kućište laptopa

Svaki put kada otvarate laptop, naprežu se šarke i nosači u poklopcu, koji moraju jednom da puknu, pre ili kasnije. Mnogo ovakvih laptopova smo popravljali u garantnom roku jer kupci nisu mogli da ostvare reklamaciju zbog fizičkog oštećenja koje se ne priznaje. A u stvari, tehničko rešenje je jako loše.

Tastatura koja se ugiba prilikom kucanja ne valja i takav laptop će biti težak za korišćenje. Takođe, numerički treba biti odvojen od glavnog dela, a Enter mora biti veliki! Primer za lošu tastaturu je Asus Vivobook koji ima svetleću tastaturu, ali se slova ne vide iz ugla korisnika osim kada se ugasi osvetljenje.

Tastatura na laptopu Ausu Vivobook

Loše laptopove prave svi proizvođači – HP, Asus, Lenovo, Toshiba, Dell, Acer itd..

Sve u svemu, nikako nemojte kupiti najjeftiniji laptop jer ćete samo baciti novac. Uvek je bolje dodati 50-100€ i kupiti mnogo bolji laptop, pogotovo što je to stvar koju kupujete da vas služi nekoliko godina. Prodavci su se dosetili kako da prodaju ove krševe, pa ih nude sa sistemom Windows 10, tako da po ceni izgleda kao da su kvalitetniji. Laptop bez 400€ nemojte uzimati u obzir, a ako idu sa sistemom, treba da kostaju oko 450-500€.

Da rezimiramo – kako kupiti dobar laptop

Metalno kućište je za preporuku, jer se neće slomiti samo od sebe. Plastična kućišta pucaju lako, pa nema veze što je laptop jak po specifikaciji ako je u loše upakovan. Ako je ekran osetljiv na dodir, on je teži od običnog i lakše se lomi plastika, pa to imajte u vidu.

Procesor treba da bude Intel i3, i5 ili najmanje neki dual Pentium procesor preko 2 GHz (nikako Celeron ili AMD E i nikako sa početnom frekvencijom ispod 2 GHz).

USB portovi su veoma bitni za razne uređaje koje koristimo, pa laptop mora da ima najmanje 3 USB porta. Poželjno je da novi laptop ima USB-C port ali ne za punjenje, jer je veoma osetljiv i lomi se.

Memorija od 8 GB je dovoljna za većinu korisnika, ali ako radite sa velikim fajlovima ili puno otvorenih prozora, uzmite 16 GB. Laptop ne sme da ima integrisanu memoriju ili SSD na ploči!

Hard disk je zastarela tehnologija, ali je dobar za skladištenje veće količine podataka. Novi laptopovi idu sa SSD diskom, početnog kapaciteta 240GB. Nije samo bitna brzina čitanja koja se jedina reklamira, već je bitnije i kojom brzinom se vrši upis na SSD. Upis treba da je najmanje 450MB/s. Od brendova za hard diskove su se pokazali dobri Toshiba, Hitachi, Seagate (loši su WD), a od SSD dobri su Samsung, Intel, Hynix, Kingston, Silicon Power. Ne kupujte neke no-name SSD.

Touchpad mora imati fizički odvojene tastere, inače ne možete koristiti laptop u krilu, bez miša.

Grafika obavezno treba da bude Intel ako ne koristite 3D softver ili 3D igrice. Uzmite Nvidia ili AMD grafiku ako koristite zahtevan 3D softver ili igrice.

Tastatura mora biti čvrsta i da se ne ugiba, kao i da ima numerički deo ako kucate dosta brojeva u Excelu i slično.

Baterija je na svim novim laptopovima ugrađena i ne može se skinuti bez rasklapanja laptopa. To je loše, ali pošto nema izbora, nećemo dalje komentarisati.

Laptop mora imati poklopac za memoriju i SSD, tako da ga uvek možete pojačati.

Ekran nismo pominjali jer uglavnom idu standardni LED ekrani FHD rezolucije 1920×1080 tačaka. Izbegavajte laptopove sa tankim poklopcem i okvirom ekrana jer pucaju vrlo lako, a zamena je skupa.

To je ukratko ono najbitnije vezano za kupovinu novog laptopa, a ako imate pitanja, šaljite komentare i brzo ćemo vam odgovoriti.

Kod nas uvek možete kupiti kvalitetan laptop, jer za razliku od velikih prodavnica, mi znamo šta prodajemo.