Ako razmišljate o kupovini novog laptopa, evo kako kupiti dobar laptop u 2018. godini i na šta da obratite pažnju. Na tržištu se nude jeftini laptopovi raznih proizvođača, koji su pravo smeće, pa ćemo vam pomoći da ih prepoznate i izbegnete u širokom luku. Osim Lenovo 110 i 320 serije, jedan od najgorih laptopova je Asus X5xx serija, a posebno X553, pa ćemo ga uzeti za primer kakav laptop ne treba da kupite.

Ovaj Asus laptop ima katastrofalno loš touchpad sa integrisanim tasterima za levi i desni klik, tako da su potpuno neupotrebljivi, jer pointer leti po celom ekranu i nemoguće je koristiti laptop bez USB miša. Pored toga, baterija je ugrađena u laptop, pa je nemoguće ugasiti ga u slučaju nekog problema, polivanja vodom i slično, već se mora rasklopiti da bi se došlo do baterije. Znači, da biste promenili bateriju, morate ići u servis. Nije moguće da sačuvate bateriju od bespotrebnog punjenja ako laptop koristite uvek na punjaču. Nije moguce dodati ni memoriju ili zameniti hard disk bez rasklapanja.

Kao da to sve nije bilo dovoljno sakaćenje, ugrađen je Intel Celeron procesor toliko slabih karakteristika da ga daleko nadmasuje Intel Pentium na 2 GHz iz 2005. godine ili čak neki prosečan pametni telefon!

Ali to nije sve! Ovakvi laptopovi imaju samo 2 (i slovima: dva) USB porta i to samo sa jedne strane laptopa!

Tastatura je priča za sebe, sva se ugiba prilikom kucanja, a ako pokušate da je očistite vlažnom krpicom, vrlo lako ćete odvaliti neki taster.

Kućište je veoma jadno i puca oko nosača šarki ako ga popreko pogledate.

Ovo je samo primer lošeg laptopa, a imaju ih skoro svi proizvođači – HP, Asus, Lenovo, Toshiba, Dell, Acer i drugi.

Sve u svemu, nikako nemojte kupiti najjeftiniji laptop jer ćete samo baciti novac. Uvek je bolje dodati 50-100€ i kupiti mnogo bolji laptop, pogotovo što je to stvar koju kupujete da vas služi nekoliko godina. Prodavci su se dosetili kako da prodaju ove krševe, pa ih nude sa sistemom Windows 10, tako da po ceni izgleda kao da su kvalitetniji. Laptop bez 350€ nemojte uzimati u obzir, a ako idu sa sistemom, treba da kostaju oko 400-450€

Rezime kako kupiti dobar laptop

Metalno kuciste je preporuka, jer se neće slomiti samo od sebe. Plastična kućišta pucaju lako, pa džaba što je laptop jak po specifikaciji ako je u loše upakovan.

Procesor treba da bude Intel i3, i5 ili najmanje neki dual Pentium procesor preko 2 GHz (nikako Celeron ili AMD E1 i nikako sa početnom frekvencijom ispod 2 GHz).

USB portovi su veoma bitni za razne uređaje koje koristimo, pa laptop mora da ima najmanje 3-4 USB porta i to bar 1 USB 3.0 port.

Memorija od 4 GB je dovoljna za većinu korisnika, ali ako radite sa velikim fajlovima ili puno otvorenih prozora, uzmite 8GB.

Hard disk je standardnog kapaciteta od 500 GB, ali ako radite sa video materijalom ili imate puno igrica i slično, uzmite 1TB. Ako želite mnogo brži rad, a ne treba vam puno prostora za programe, filmove i slično, uzmite SSD 120-240GB. Ali pazite, nije samo bitna brzina čitanja koja se jedina reklamira, već je bitnije i kojom brzinom se vrši upis na SSD, a to je onaj drugi parametar, npr. 500/450MB/s. Ne treba ići ispod toga. Od brendova za hard diskove su se pokazali dobri Toshiba, Hitachi, Seagate (loši su WD), a od SSD dobri su Samsung, AData, Kingston, Silicon Power.

Touchpad mora imati fizički odvojene tastere, inače ne možete koristiti laptop u krilu, bez miša.

Grafika obavezno treba da bude Intel ako ne koristite 3D softver ili 3D igrice, a uzmite Nvidia ili Ati/AMD grafiku ako koristite zahtevan 3D softver ili igrice.

Tastatura mora biti čvrsta i da se ne ugiba, kao i da ima numerički deo ako kucate dosta brojeva u Excelu i slično.

Baterija mora da se vadi lako.

Laptop mora imati poklopac za memoriju i hard disk, tako da ga uvek možete pojačati.

Ekran nismo pominjali jer uglavnom idu standardni LED ekrani rezolucije 1366×768 tačaka, ali za neki komforniji rad u programima i gledanje filmova treba da bude HD rezolucija 1920×1080. Eventualno, za filmove je u redu i obična rezolucija, a filmove možete puštati na televizoru preko HDMI kabla u full HD rezoluciji. Izbegavajte tanke ekrane (slim) u tankom plastičnom poklopcu jer pucaju vrlo lako, a zamena je skupa. Normalna debljina poklopca laptopa je oko 8 mm, pa ako je tanji, sigurno je slim ekran. Bolje je da laptop bude otporan na nosenje u torbi i otvaranje – zatvaranje poklopca, nego da je malo više fancy ali lako lomljiv.

To je ukratko ono najbitnije vezano za kupovinu novog laptopa, a ako imate pitanja, šaljite komentare i brzo ćemo vam odgovoriti.

Kod nas uvek možete kupiti kvalitetan laptop, jer za razliku od velikih prodavnica, mi znamo šta prodajemo.