Li-Ion ili Litijum jonske baterije mogu se naći u većini današnjih uređaja, od mobilnih telefona do laptopova. Korisnici su uglavnom naučili kako se formiraju i održavaju stare Nikl-Kadmijumske baterije, pa greškom to primenjuju i na novim baterijama. Pokušaćemo ovde da objasnimo kako se koriste Litijumske baterije na pravi način, kako bi trajale maksimalno dugo uz što veći kapacitet.

Punjenje Li-Ion baterija

Nove litijumske baterije su obično već napunjene do određenog kapaciteta i nije potrebno nikakvo formiranje baterija. Korisnici ih odmah bespotrebno isprazne do nule, jer je to bilo pravilo sa starim baterijama (Ni-Cd ili Ni-Mh). Vremena su se promenila, pa se sada nove Li-Ion baterije pune ako su ispod 60% kapaciteta. Ne postoji više pravilo da se baterije prazne kompletno i pune kompletno. Tako, ako imate novi mobilni telefon ili laptop, koristite ga onako kako Vam odgovara, samo izbegavajte da praznite bateriju ispod 40% i ne punite je do 100%.

Imajte na umu da često pražnjenje do nule i punjenje do 100% (formiranje baterije) drastično smanjuje vek baterije. Takođe treba znati i da je dobro uraditi jednom mesečno kalibraciju baterije, odnosno isprazniti je potpuno i napuniti je potpuno dok se ne koristi uređaj, tako da će uređaj preciznije pokazivati stanje baterije. Ovo možete primeniti npr. ako primetite da telefon pokazuje 80% stanje baterije, a onda odjednom opadne na 60%.

  • Evo nekih osnovnih pravila za najbolje performanse i najduži vek litijumskih baterija:
  • Nemojte prazniti novu bateriju do nule
  • Punite bateriju uglavnom kad je kapacitet ispod 60%
  • Ako je moguće, isključite uređaj dok se puni
  • Bateriju nabolje držati napunjenu između 60 i 80%
  • Ne ostavljajte uređaj na punjaču preko noći, kad se napuni, isključite ga.

Skladištenje Li-Ion baterije

Ako nećete koristiti baterije duže vremena, napunite je na 40% i čuvajte na hladnom i suvom mestu na temperaturi od 1 do 10°C (ne u frižideru zbog vlage). Na ovaj način baterija neće izgubiti više od 1-3% kapaciteta godišnje. Već na sobnoj temperaturi (20-25°C) baterija će nepovratno izgubiti 4-5% kapaciteta za godinu dana. Ako stoji sa 100% kapaciteta na 25°C, može izgubiti do 20% kapaciteta za samo 3 meseca!

Zaključak

Litijumske baterije traju od 1 do 4 godine bez obzira kako ih koristite, ali će zadržati maksimalan kapacitet do 4 godine ukoliko ih budete koristili na pravilan način. Ipak, ne treba da budete rob baterijama, koristitie uređaje onako kako Vam odgovara, možete nekad i isprazniti bateriju potpuno ili je ostaviti preko noći da se puni. Ali bar pokušajte da se pridržavate ovih jednostavnih pravila i uštedećete novac za baterije, a Vaši uređaji će biti mnogo funkcionalniji i spremni za rad na duže staze.

Tekst preuzet sa https://icomputergeek.wordpress.com/ .