Profesionalna zamena ekrana na laptopu podrazumeva otvaranje laptopa bez oštećenja, vađenje baterije radi sprečavanja kvarova i zamenu ekrana novim. Ugradnja novog panela može se obaviti i odmah ako imamo na stanju odgovarajući ekran i ako nismo u gužvi. Najbolje da prvo proverite po modelu laptopa da li imamo nov ili polovan ekran, kao i okvirnu cenu. Preciznu informaciju možemo znati tek kada rasklopimo laptop, jer se u isti model ugrađuju Full HD ili 1366x768p, IPS ili običan, mat ili sjajan ekran.

zamena ekrana na laptopu

Možete platiti hitan start i uzećemo laptop u rad odmah.

Vrste ekrana za laptop

Imamo na stanju ili možemo da nabavimo za sledeći dan skoro sve vrste ekrana za laptopove.

 • 10.1″ LED slim i klasik
 • 11.6″ LED slim i klasik
 • 13.3″ LED slim
 • 14.0″ LED klasik
 • 14.1″ LED slim
 • 15.4″ CCFL klasik
 • 15.6″ LED slim i klasik
 • 16.0″ LED klasik
 • 17.0″ LED slim i klasik
 • 17.1″ LED slim i klasik
 • 17.3″ LED slim i klasik
 • 18.4″ LED i CCFL klasik.

LED ekrani se ugrađuju u skoro sve laptopove proizvedene od 2010. godine do danas. Troše malo struje, ne greju se i vrlo retko se kvare.

Stari CCFL ekrani imaju lampu i dodatni priključak za inverter. Ako CCFL ekran nema osvetljenje, verovatno je neispravna lampa ili inverter. Ranije je u našem servisu rađena zamena lampe u ekranu, ali pošto su danas oni vrlo jeftini, to više nema smisla i menja se ceo ekran.

Ekrani se razlikuju po priključku flet kabla (30 pina, 40 pina), debljini (klasik, slim), refleksiji (mat, sjajan), rezoluciji i frekvenciji osvežavanja slike. U vreme izmene članka (april 2024.) aktuelne su rezolucije od 1366×768 tačaka i Full HD 1920×1080 tačaka na ekranima od 14, 15.6 i 17.3 inča. Takođe, relativno standardna je i rezolucija od 1600×900 tačaka, a sve više i rezolucije 2K i 4K. Ekrani na top modelima laptopova su visoke frekvencije osvežavanja slike od 144 Hz (Herca) i više.

Koliko traje zamena ekrana na laptopu?

Koliko traje zamena ekrana na laptopu?

Zamena ekrana može da se završi i za 20 minuta ako laptop ima masku ekrana bez šrafova, bateriju koja se vadi, tako ne mora da se rasklapa donji deo laptopa. Neki laptopovi moraju kompletno da se rasklope da bi se zamenio ekran. Neki imaju ekrane zalepljene za poklopac i moraju se grejati i koristiti specijalna žica da bi se skinuli. Zato preciznu cenu zamene ekrana možemo reći tek kada vidimo laptop i koji je ekran ugrađen. Cena zamene ekrana zavisi od svih ovih faktora i možete je dobiti na upit.

Da li možete sami da zamenite ekran?

Prilikom zamene ekrana na laptopu možete oštetiti plastiku, polomiti šarke, prekinuti kabl od antene ili kamere, počupati flet kabl, spaliti ploču prilikom priključivanja flet kabla, oštetiti ekran. Možete kupiti ekran sa pogrešnom rezolucijom ili konektorom ili neki koji ne reaguje na pojačavanje svetla sa tastature.

Iako deluje kao jednostavan posao, ima puno stvari gde možete pogrešiti prilikom zamene ekrana na laptopu, pa je najbolje da to prepustite serviserima sa velikim iskustvom u tom poslu.

Pogledajte kako da saznate tip ekrana koji je ugrađen u Vaš laptop.