Hard diskovi (HDD) su dosta sporiji od SSD, ali su i dalje pravi izbor ako želite puno jeftinog prostora za svoje fajlove. HDD od 1TB je mnogo jeftiniji od SSD istog kapaciteta, a pristup arhiviranim podacima je prilično brz. Prosečna brzina čitanja podataka sa hard diska je oko 100 MB/s, dok kod SSD od 2.5 inča to ide od 350-500 MB/s. Postoje i brži SSD, ali o tome u posebnom tekstu.

Hard diskovi su veoma precizni mehanički uređaji, koji su osetljivi na udarce. Treba paziti da ne udarite računar u toku rada, kao i da ga obezbedite u transportu. Ako laptop ima hard disk, nikada ga nemojte pomerati dok radi.

Hard diskovi 2,5 inča za laptop

U laptop računarima koriste se hard diskovi od 2.5 inča, a mogu se razlikovati po debljini. Ako kupujete hard disk za laptop, možete uzeti disk iste debljine ili tanji. Danas se koriste diskovi SATA3 tehnologije, pa nećemo ni pominjati starije tipove. Brzina prenosa podataka je maksimalno realno oko 120 MB/s za veće fajlove, dok brzina znatno pada ako kopirate puno sitnih fajlova. Takođe, ako su fajlovi na prvoj četvrtini diska, kopiraju se najbrže zbog veće brzine spoljne kružnice ploče.

hdd-laptop

Od bitnih stvari važno je da disk ima što više keš memorije (cache), jer to znatno ubrzava rad sa puno malih fajlova. Pogledajte tekst o tome koji su najbolji hard diskovi, kao i koji su najgori.

Hard diskovi za desktop 3.5 inča

Hard diskovi za desktop računare imaju veličinu ploča od 3.5 inča i veću brzinu prenosa podataka u odnosu na 2.5 inčne diskove. Standardan broj obrtaja ploče na hard disku od 3.5 inča je 7200 rpm (obrtaja u minuti). Cache memorija je obično 64 MB na modernim diskovima, ali ide i do 128 MB. Preko toga keš memorija nije od neke koristi, pa se i ne stavlja.

hard disk za desktop 3,5 inča

Ono što je jako bitno ako planirate kupovinu hard diska je da ga odaberete prema nameni. Ako će disk služiti samo za arhiviranje podataka kojima ćete tek povremeno pristupati, možete uzeti disk sa Green tehnologijom. Takav disk čuva energiju i može trajati mnogo duže jer je većinom isključen, odnosno u stanju „spavanja“. Motor diska se gasi posle par minuta, a kad zatreba nešto sa te particije, prvo se isčitaju fajlovi iz keš memorije. Ako se tu ne nalazi ono što vam treba, pokreće se motor diska i posle 1-2 sekunde možete ga koristiti.

Green technology diskovi se koriste i za video snimanje, jer se prvo snima u memoriju, a zatim se prebaci npr. 1 GB na disk i on se ponovo isključi. Tako disk može trajati godinama.

Ako želite performanse, uzmite disk od 7200 obrtaja i 128 MB cache memorije. Nije svejedno koji ćete disk uzeti, a mi iz iskustva možemo preporučiti Toshiba P300 diskove kao izuzetno kvalitetne, brze i izdržljive.