Memorija za laptop ili desktop računar (RAM) je jedna od najbitnijih komponenti za brz rad sistema. Ako računar ima malo memorije, sistem je sam potroši, pa mu ne ostaje ništa za programe. Za normalan rad u Windows 7/10 ili Linux sistemu preporučujemo najmanje 4 GB memorije. Proverite koliko memorije koristi vaš sistem (desni klik na Taskbar, Start Task Manager, Performance).

Iskorišćenost memorije

Ako je iskorišćeno više od 50% memorije kada podignete sistem, treba dodati memoriju. Ukoliko je Vaš računar spor, ne mora da znači da je uzrok mala količina memorije. Često korisnici sami kupuju memoriju iako već imaju 4 GB, pa se razočaraju što računar i dalje radi isto. Prvo treba rešiti problem sa lošim sistemom (instalacija sistema), a ako to ne pomogne, ide se na nadogradnju memorije.

Pogledajte informacije o vrstama memorije na sajtu jednog od najvećih proizvođača memorija, kompanije Crucial.

Koliko memorije ima Vaš računar?

U bilo kom Windows sistemu kliknite desnim tasterom miša na My Computer ili This PC, pa levim na Properties. Dobićete informaciju o procesoru i količini memorije.

kolicina-memorije

Ova informacija nekad nije tačno prikazana ako je sistem 32-bitni, a imate više od 3 GB RAM. Često grafika uzme od radne memorije neku količinu za svoje potrebe. Najtačnija informacija je ona koju dobijate čim uključite računar ili ulaskom u BIOS.

Koja vrsta memorije je potrebna?

Prilikom nabavke dodatne memorije (RAM), mora se obratiti pažnja na nekoliko bitnih faktora. Za desktop računar potrebna je DIMM memorija. Za laptop računar je potrebna SODIMM memorija. Na novim računarima je trenutno najzastupljenija DDR4 memorija. Još uvek se dosta koristi DDR3 i DDR3L memorija, koja radi na većini računara proizvedenih negde do 2018. godine.

memorija-dimm-sodimm

Brzina memorije za DDR3 module ide od 800 do 2133 MHz i potrebno je proveriti koju memoriju računar podržava. Kapacitet memorije označava u gigabajtima (GB) i trenutno su aktuelni moduli od 4, 8, 16 i 32 GB. Radni napon memorije ide od 1.2V za DDR4, 1.5 V za DDR3 i 1.35 V za DDR3L memoriju. Za svaki računar može se naći na sajtu proizvođača koju memoriju podržava. Desktop računari obično imaju 2 ili 4 slota za RAM, dok laptopovi najčešće imaju 1 ili 2 slota.

Nadogradnja memorije za laptop i desktop računare

Nadogradnja memorije se radi isključivo dok je računar isključen iz struje, a kod laptopa izvađena baterija i otkačen punjač!

Neki laptopovi imaju integrisanu memoriju na matičnoj ploči i jedan dodatni slot koji je možda već iskorišćen. Zato treba prvo proveriti stanje memorije i na osnovu toga odabrati rešenje. Preporučujemo da donesete računar u servis, kako ne biste kupili pogrešnu memoriju.

Za cenu memorija i trenutno stanje pozovite, jer se menja na dnevnom nivou. Garancija je od 6 meseci za polovnu, do 2 godine za novu memoriju.